Не е престанал опитът на арендатори да изнудват дребни собственици на земи с нови договори

В някои райони на страната арендатори продължавали да заплашат дребни собственици на земи и да им предлагат сключването на нови договори

Такива сигнали се получиха и на сайта земеделеца.бг от малки собственици на земеделски земи, които били  предупреждавани от някои арендатори, че в недалечно време предстои въвеждане на данък върху рентите, както и поземлен данък…Затова било по-добре да сключат дългогодишни договори за плащане в натура или като процент от стойността на реколтата, за да избегнат облагането.

За такива оплаквания потвърдиха и от Българска асоциация на собствениците на земеделски земи – БАСЗЗ, където в края на юни също имало редица сигнали от малки собственици на земи. Спрямо тях се  прилагат подобни заблуждаващи предупреждения

с цел да се ползват земите им срещу ренти и наемно плащане и далеч под пазарните нива

Според БАСЗЗ има арендатори, които наистина са доста  изобретателни в тази нова игра и успяват да  подвеждат малки и неориентирани собственици на земя, като ги облъчват с подобна информация.

Това е чист опит за заблуждаване.

Обикновеният гражданин, собственик на земеделска земя, не дължи никакъв данък за дохода от рентата

Това подчертава председателят на асоциацията  Евгений Орашъков от БАСЗЗ.

Според него плащането в натура в наши дни е невъзможно, арендаторите могат да скрият част от продукцията или да я оценят на съвсем различна от пазарната й цена, предупреди експертът. Повечето от регистрираните сигнали са от Добруджа, където арендаторите се опитват чрез новите договори да договорят ренти в натура и по този начин да ги намалят защото ситуацията им е трудна и сушата е голяма.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини