Няма как фермерите да са безкрайно доволни от жътвата, но държавата очаквала 6.9 млн. тона

Почти е приключила жътвата в района на Тракия, каза за земеделеца.бг  Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Що се отнася до добивите, които отчитат земеделските стопани в района от единица площ, те варират от порядъка на 400 кг до 500 кг от декар, което за проточилата се суша в района може да се определи едва ли не като днешна норма.

На този фон съседите им от Ямболска област отчитат малко по-високи резултати. Според областната дирекция по земеделие пшеницата в областта е дала средно 525 кг/дка, а ечемикът се отчита с 560 кг/дка.

Фермерите от Пловдивско споделиха с нас, че след тяхната жътва се отчитат на кантара 350 до 400 кг/дка, който резултат преди десетина години е можел да им изглежда среден или добър за района, но сега не е така, защото е висока себестойността и тази година. Тя си стой натрупана още с повишаването на цените на консумативите след коронавируса, казват фермерите. Те напомнят, че както знаем тогава консумативите с пъти скочиха и после леко тръгнаха надолу, но не се върнаха на старите си равнища, и всички фермери отчитат това в района, особено за торовете.

А в същото време и преди пандемията и войната, и след това, та досега пшеницата си се продава горе-долу все на една и съща стойност – около 380 лева/тон.

При такава ситуация няма как земеделските производители да са доволни и да формират прилични и спокойни печалби, а отново ще треперят над пазара.

Според пазарния наблюдател Agro Portal обаче, сме на път неговата прогноза от 6.9 милиона тона пшеница за страната да се сбъдне. Прогнозата днес вече започвала да изглежда все по-реалистична, отчитат от там.

Така че оказва се, че ще бъдем в новата ситуация, когато фермерите не могат да са доволни от резултатите си, но държавата ще е доволна, ако събере близо 7 млн.тона зърно.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини