Институтът по овощарство в Пловдив показва лятна резитба на плододаващи ябълкови дървета

Във видео експертите от Института по овощарство в Пловдив показват на стопаните какви са правилата при лятната резитба на плододаващи ябълкови дървета, съобразена с растежната сила на дръвчетата.

Лятната резитба представя проф. Стефан Гандев, директор на института.

Той обяснява, че сред предимствата на тази резитба са подобрено осветяване в различните части на короната, което влияе положително върху по-успешното образуване на цветни пъпки и по-интензивното узряване на плодовете.

В зависимост от времето на резитбата може да се получи значително задържане във вегетативното развитие на овощните дървета и храсти, което има големи предимства при прекалено сгъстени насаждения или през неплодородна година, например след измръзване на пъпките.

При лятната резитба не следва намаляване на добивите, напротив – значително се увеличава и  относителният дял на качествени плодове. Заразяването с причинители на различни петна по ябълките не се стимулира, а напротив –  може да се наблюдава обратното.

Редуцирането на многобройни клончета, в чиито върхове има повишена консумация на калций, се отразява добре на плодовете.

Лятната резитба е изключително необходима при всички бързорастящи млади дървета, при подмладявания и преоблагородявания.

В последните два случая би трябвало да се започне с нея и след това да се направи втора резитба.

Според наличните опитни резултати при съхраняването на ябълки се постига по-добър ефект с плодове от дървета, които са били подложени на лятна резитба.

Също така е ограничено заразяването с антракноза, кафяво гниене и други видове гниене по плодовете

Силните плододаващи дървета се нуждаят от големи количества асимилати, за да могат наред с изхранването на плодовете да разполагат и с достатъчни резерви за залагането на цветни пъпки. През лятото те се подрязват слабо или изобщо не се подрязват.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини