Лятната резитба представя проф. Стефан Гандев, директор на института.
Той обяснява, че сред предимствата на тази резитба са подобрено осветяване в различните части на короната, което влияе положително върху по-успешното образуване на цветни пъпки и по-интензивното узряване на плодовете.
В зависимост от времето на резитбата може да се получи значително задържане във вегетативното развитие на овощните дървета и храсти, което има големи предимства при прекалено сгъстени насаждения или през неплодородна година, например след измръзване на пъпките.
При лятната резитба не следва намаляване на добивите, напротив – значително се увеличава и относителният дял на качествени плодове. Заразяването с причинители на различни петна по ябълките не се стимулира, а напротив – може да се наблюдава обратното.
Редуцирането на многобройни клончета, в чиито върхове има повишена консумация на калций, се отразява добре на плодовете.
Лятната резитба е изключително необходима при всички бързорастящи млади дървета, при подмладявания и преоблагородявания.
В последните два случая би трябвало да се започне с нея и след това да се направи втора резитба.
Според наличните опитни резултати при съхраняването на ябълки се постига по-добър ефект с плодове от дървета, които са били подложени на лятна резитба.
Също така е ограничено заразяването с антракноза, кафяво гниене и други видове гниене по плодовете
Силните плододаващи дървета се нуждаят от големи количества асимилати, за да могат наред с изхранването на плодовете да разполагат и с достатъчни резерви за залагането на цветни пъпки. През лятото те се подрязват слабо или изобщо не се подрязват.