Лечение на дърветата от слънчево изгаряне

Щетите, причинени от слънчевите лъчи по дърветата, не са само естетически. На първо място, оголеното стъбло на дървото, лишено от защитен слой кора, става лесна плячка за гъбни заболявания и паразити. Незабележимите пукнатини могат да причинят намаляване на добива, отслабване на дървото и дори загиването му.
При по-големи слънчеви рани, които са засегнали значителна част от ствола, се нарушава подаването на хранителни вещества към клоните, листата и цветовете. Дървото може да оцелее, но няма да плододава добре. Ще опадат цветове, завръзи. Не се надявайте, че всичко ще премине – възстановяването от слънчево изгаряне е възможно само с ваша помощ.

Не всички повреди от слънцето засягат само кората. В горещо и сухо лято често срещано явление са и слънчевите пригори по листата. Ако говорим за пригори по листата на големи плодни дървета или храсти, те могат да бъдат спасени с навременни поливки и те ще се разминат със сухи, грозни листа по средата на вегетацията. Но при млади фиданки, картината ще е различна. Тези лошо вкоренени растения могат да боледуват през целия сезон и дори да загинат.

В края на февруари или началото на март, в първите слънчеви дни, е най-добре да се направи внимателен преглед на дърветата. Необходимо е да се търсят всички нови, дори абсолютно незначителни повреди по стъблата. Тъмни петна, обелена кора, пукнатини по стъблото и клоните – всички те са признаци за слънчеви пригори, които показват, че дървото не е било подготвено правилно за зимуване и сега страда от температурни промени.

Между другото, дървета със защита срещу студа през зимата също могат да станат жертва на слънчево изгаряне. Ето защо покриващия материал се премахва и стъблото се разглежда внимателно. Ако стъблото на дървото през зимата е било обвито с тънък полиетилен, добре привързан с канап или друга превръзка, вътре под найлона от слънцегреенето се получава истинска оранжерия, която най-вероятно ще унищожи кората на дървото.

Рани от слънцето се търсят най-вече:
. При недостатъчно зимоустойчиви сортове ябълкови дървета. На тези дървета трябва да се обърне специално внимание, защото рани от слънчеви пригори през зимата са най-често срещани при тях.

. Черешите също са много чувствителни на слънчеви изгаряния.
. Кайсиеви и прасковени дървета.
. Новозасадени млади фиданки и стари дървета, засадени на ново място.
. Дървета засадени късно есента или зимата в суха почва.
. Декоративни иглолистни дървета и вечнозелени растения (туя, смърч, хвойна, чемшир и др.).

Ако дърветата не са подготвени и защитени добре за зимата или тази защита просто не е помогнала и са се появили рани от силните слънчеви лъчи, няма място за паника – проблемът има решение.

Как се лекуват рани от слънчево изгаряне на дървета
За малки повреди и вертикални пукнатини в кората се прави следното:

1. Почистване на повредената кора с нож до здрав слой;
2. Дезинфекция на раната с 1%-ов разтвор на меден сулфат или 5% разтвор на железен сулфат (съответно 100 или 500 g на 10 литра вода);

3. Раната се замазва с блажна боя или овощарска замазка;

4. Обработената част на стъблото се обвива с тъмна тъкан или полиетиленова лента;

5. Дозата за торене на пострадали дървета се намалява напролет наполовина;

6. Следващата есен в околостъблената чаша се внасят 500-600 г дървесна пепел.

Ако растението е пострадало силно, раната се простира на повече от една четвърт от стъблото, с лечение само на раната няма да се мине – трябва да се възстанови силата на дървото, за да не загине. За тази цел се извършва така нареченото „мостова“ присаждане. Извършва се с помощта на издънки, разположени по стъблото под раната или с едногодишно семеначе, засадено близо до дървото. Горната част на „моста“ се присажда над раната по традиционния начин и след като дърветата се сраснат, храненето ще се възстанови.
По нататък грижите за пострадалото дърво са както за останалите, но през есента трябва да му се обърне по-специално внимание.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X