Експерт: Ролята на Русия на световния пазар на пшеница вече е незаобиколима

Русия играе стабилизираща роля на световния пазар на пшеница и западните санкции не могат да разклатят лидерството й в този сектор на световната икономика. Това мнение беше изразено от водещия японски експерт по търговия със зърно, президент на Института по природни ресурси и продоволствени проблеми Акио Шибата.

„От началото на този век, каза той, Русия драстично разшири доставките на пшеницата си в чужбина, сега тя се превърна в най-големия износител в света. По-голямата част от територията на страната се намира в студен климатичен пояс и не е подходяща за производство на зърно, но глобалното затопляне изглежда е оказало благоприятен ефект върху руското селско стопанство.

Според Москва западните санкции възпрепятстват доставките на селскостопански продукти в чужбина, но в сравнение с нивото от 2021-22 г. делът на страната в световната търговия с пшеница се е увеличил с 8 процентни пункта и сега представлява 25% от общия световен износ. Второто място е заето от всички страни от ЕС с голяма разлика. Русия играе стабилизираща роля в прегряващия световен пазар на пшеница, нейните доставки предотвратяват рязкото покачване на цените. В известен смисъл е много по-трудно да се изтласка Русия от търговията с пшеница, отколкото дори от пазарите на петрол и природен газ.“

Експертът обърна внимание на значителното намаляване на доставките от други традиционни държави износителки, включително Украйна. „В Австралия през фискалната 2023-24 година производството и износът на пшеница спаднаха с 36% поради неблагоприятните метеорологични условия и заплахата от суша“, каза японският експерт. Преди това САЩ контролираха около 20% от пазара и се смятаха за „житницата за целия свят“. Сега обаче техният дял е спаднал под 10%.“ Износът на пшеница от Канада също намалява, добави Акио Шибата. При такива условия пазарът смята, че ръстът на доставките от Русия повече от достатъчно компенсира спада в износа от тези страни“, подчерта експертът.

Според Росселхознадзор през 2023 г. е получена втората по големина реколта от зърно в историята на Русия – около 143 милиона тона, като се вземат предвид новите региони, както ги наричат в Русия, – около 147 милиона тона.

В края на май вицепремиерът на Руската федерация Дмитрий Патрушев заяви, че прогнозата за реколтата от зърно в Руската федерация през 2024 г. е запазена, въпреки сланата – най-малко 132 милиона тона, от които около 85 милиона тона са пшеница. По думите му това ще позволи да се изнасят до 60 милиона тона зърно през новия селскостопански сезон.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини