БДС за киселото мляко отива в историята. До края на месеца Българският държавен стандарт за млечния продукт ще отпадне и всички, които искат да гарантират качество, трябва да имат сертификат за Защитено наименование за произход. Това каза изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Живко Живков пред радио „Фокус“. Държавната млекопреработвателна компания вече е подала всички необходими документи за придобиване на новия сертификат и очаква получаването му. Така скоро на кофичките кисело мляко „Ел Би Булгарикум“ вече няма да бъде изписано БДС, а ЗНП.
Това е европейски регламент, който защитава качеството на продуктите и технологията, по която се изработват. В случая с киселото мляко той изисква то да бъде произведено от 100% българско сурово мляко, а то да е от български фуражи. За разлика от ЗНП, в момента БДС допуска, че млякото може и да е внос.
„По този начин „Ел Би Булгарикум“ ще защитим продукта си както на българския пазар, така и на световния“, коментира Живко Живков.
За българското кисело мляко и гръцкия йогурт
Изпълнителният директор на държавната млекопреработвателна компания коментира и какво различава българското кисело от турския и гръцки йогурт например.
„Българското кисело мляко има по-високо съдържание на Lactobacillus bulgaricus“, каза Живко Живков. Той допълни, че за разлика от други видове йогурт, закваската за нашето мляко се състои от щамове само на два бактериални вида: Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. „За разлика от гръцкия йогурт, в технологията на българско кисело мляко липсват процеси на отцеждане и сгъстяване. По този начин в нашето мляко се концентрират повече нискомолекулни субстанции като свободни аминокиселини, пептиди, калций, магнезий, фосфор, водоразтворими витамини“, коментира изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“. Той напомни и че именно в България през 1905 г. е открита бактерията Lactobacillus bulgaricus от превърналия се по-късно учен от световна величина д-р Стамен Григоров.
Трайността на млякото
Нормалният срок на годност на киселото мляко „Ел Би Булгарикум“ е 20-22 дни, а за прясното 12-14 дни. „Това са срокове, в които хората могат да разчитат, че ще се запазят вкусовите и здравословните качества на млякото“, коментира Живко Живков и допълни, че ако млякото е отворено и ако е истинско, трябва да се развали за 3-4 дни.
Изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ коментира и мита, че в миналото киселото мляко се е разваляло бързо и затова е било истинско. „Понякога погрешно се счита, че значително по-дългият срок на трайност на българското кисело мляко в момента, в сравнение с времето отпреди десетилетия на нашите деди, е свързан с понижено качество. Срокът на трайност на киселомлечните продукти е удължен във връзка със значително подобрената хигиена на производство и съхранение на продуктите. Съвременните хигиенни изисквания предполагат елиминиране на т.нар. странична микрофлора, например дрожди и спори на плесени, които в миналото не са били изолирани“, каза Живков. Той напомни и че днес има много по-засилен контрол върху целия процес на производство, както и поредица от регламенти и сертификати за качество, наложени от държавата и ЕС.
Освен това „Ел Би Булгарикум“ не продава ултрапастьоризирано мляко, което значително удължава трайността, но намалява животворните микроорганизми в продукта.