Инвестицията в почвата се отплаща многократно, но е важна правилната стратегия

Здравата, богата на живот и с добра структура почва е най-голямото богатство за всеки земеделец. В почвата, обаче, както и във всеки един производствен актив, трябва непрекъснато да се инвестира и да се полагат грижи за нейното добро здраве. Промяната в климата прави тази задача още по-важна и критична за получаването на добра реколта. Влагането на средства в тази грижа се отплаща многократно и освен чрез повишени добиви вложените средства се връщат и чрез участие в екосхемите и въглеродни сертификати. Ниските цени на продукцията и високите цени на консумативите налагат смяна на технологиите. Но в основата на всяка технология в земеделието е здравата почва. От нея започва всичко и без нея няма добиви.

Какво могат да направят стопаните за есенната кампания, така че да помогнат на почвата тук и сега и да осигурят оптимален старт за есенниците в настоящите трудни климатични условия?

Грижата за почвата започва наесен, веднага след жътва. Тук е много подходяща употребата на Екостърн. Екостърн е силно концентриран препарат, съдържащ гъби и бактерии, специално разработен за разлагане на растителните остатъци от реколтата като царевица, слънчоглед и други земеделски култури, подобряване на почвата и предотвратяване на нейното разструктуриране.

През есента условията за внасянето му и развитието на микроорганизмите са най-благоприятни, тъй като имаме затоплена почва и благоприятни климатични условия. Да, все по-възможно е тогава да е суша. Но качествените микроорганизми, такива каквито предлага фирма Амитица, могат да стоят в почвата в латентно състояние докато не си получат необходимата влага. До зимата тези микроорганизми се намножават, обогатяват почвата с хранителни вещества, подобряват структурата й, насищат я с въглерод.

Амитица предлага микс за всяко конкретно стопанство и почва. В него влизат микроорганизми, които освен, че подобряват почвата, но и се борят и с болести и неприятели. Плюс микроорганизми, които намаляват необходимостта от внасянето на синтетични торове. По този начин стопанинът подготвя възможно най-оптималните условия за добър старт на пролетните култури. Там, където има по-голяма плътност от неприятели, може да се използват малки дози от Натуралис.

Семената също трябва да се третират. Подходящи са препаратите Биостарт или Екопроп. Високото съдържание на микоризни гъби и бактерии в тях улесняват и ускоряват вкореняването на растенията. Семената, които са третирани с тези продукти могат да стоят третирани в склада от 3 до 6 месеца. Разбира се, могат и да се слагат директно в бункера на сеялката. От Амитица дават пълни предписания и указания за смесимост за всеки един препарат.

С така подбраните продукти се получава абсолютно пълна грижа за есенната сеитба. Контролират се неприятелите, болестите, намалява се използването на торове. Разбира се, това не са важащи винаги и навсякъде рецепти. Технологията трябва да съответства на точните нужди на конкретното стопанство. И специалистите от Амитица, на базата на 30-годишният си опит в земеделието, знаят как да разработят такива технологии за всеки отделен случаи.

Например, Ксуриан, който просто се слага в почвата без да е необходимо на полето да има култура, освобождава фосфора и свързаните с него калций и желязо. По този начин се осигурява добро вкореняване на растенията. Всяка почва притежава собствена киселинна реакция. Но независимо какво е тя, бактерията в Ксуриан освобождава фосфора. Ксуриан® е 100% натурален биостимулатор, който оказва влияние върху ризосферата. Силната концентрация на 108 UFC/g на бактерия Pseudomonas putida гарантира доброто имплантиране на щама.

На тези продукти трябва да се гледа като на малки фабрики, които денонощно работят в почвата и произвеждат нови и нови полезни бактерии.

Такива продукти и микроорганизми има много. Но важното е знанието кога и как да се приложат, в каква комбинация и последователност. Продуктите, особено в сложни системи като земеделието, освен ако не са тотални химически убийци, не работят самостоятелно. Това знание фирма Амитица трупа вече 30 години. Целта на фирмата е не просто да продаде препарати. Важна е цялостната технология и кумулативният ефект от всички тези продукти, приложени в тяхната правилна последователност. Разбира се, всеки може да си купи един препарат и да прави проби и грешки. Но ще трябва сам да извърви един 30-годишен път, който вече е извървян и знанието е налично и систематизирано. Всяка една растителна система трябва да се прави със стратегия. Не става само с 1 или два отделни препарати.

Ако вземем телените червеи, например. Не може просто да убиеш възрастните, а в почвата да останат още три поколения в различни стадии на развитие. Естествено, че в този случаи няма да работи само един препарат. В Амитица предлагат пълната стратегия за справяне с тези и много други неприятели във всички стадии на развитието им.

Технологиите са съобразени с две условия – да са максимално ефективни и максимално икономически рентабилни. Направени са така, че да са най-икономически рентабилните на пазара дори и особено в зърнопроизводството. Стопаните само трябва да ги следват. Така полетата трайно и икономично могат да се изчистят за години напред без вреда за почвата и с максимална икономическа ефективност за стопаните. Почвата да бъде подобрена и богата на хранителни микро и макровещества, а растенията да имат оптимални условия за своето вкореняване и развитие.

„Не искаме просто да продадем един препарат. Искаме да променим земеделието, за да бъдем всички успешни заедно. Трябва да работим заедно в екип. Защото ние сме двете страни на едно цяло“, винаги казва Здравка Смиленова, основател на компанията.

Спазвайки всички тези стратегии, земеделците получават като бонус секвестиран въглерод в почвата, който освен високи добиви вече носи и допълнителни приходи от въглеродните сертификати. Амитица предлага и органични торове, които съдържат 40% въглерод. Той съживява живота в почвата и води до силно редуциране на разходите за торене. В компанията имат оптималното решение за всяко едно конкретно стопанство и са готови да го предоставят на земеделците, които се обърнат към тях.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини