Министър Тахов обеща до седмица анализ колко бюджет ще трябва за пълно обследване на поливните съоръжения

България изостава чувствително откъм инвестициите си за напояване, каза днес за пореден път министърът на земеделието Георги Тахов. Той заяви пред депутатите в Комисията по земеделие и гори в парламента, че в сравнение с нашите съседи сме  много назад и даде за пример съседна Румъния, която вече е постигнала над 90% напояване на площите си.

По този повод министърът съобщи, че

в МЗХ сега смятат колко би струвал един пълен мониторинг на напоителните системи и съоръжения в България

В това число да влизат и всички техни елементи, както и подземната инфраструктура, както и състоянието на помпени станции, и други. Нека да видим в .какво състояние са  всички тези неща у нас, допълни  той.

Тъй като такъв мониторинг и  пълна инвентаризация са задължителни, Тахов обеща на депутатите  още другата седмица ведомството му да има един анализ за какви средства ще става дума и какъв бюджет да се  заложи.

Министърът още се произнесе пред всички в комисията, че държавата ни е длъжник на земеделските стопани откъм осигуряване на вода и откъм разрешителния режим за достъп до водоползване.

Не е нормално да се чака над една година за едно разрешително за водоползване

каза той и призова депутатите да съдействат и в другите комисии в парламента, от които зависи, да се разгледа темата и да се облекчи  процедурата за издаване на разрешенията за водоползване.

Достигната е червената линия и така повече не може да се продължава в България в условията на климатични промени и суши, констатира Тахов.

Б.Р. Само да припомним, че предишния кабинет в МЗХ начело с предишния аграрен министър Кирил Вътев също беше обещал инвентаризация на напоителните съоръжения в страната и беше изчислил, че за целта ще трябват 5 млн. лв., за което миналата седмица написахме.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини