Съдбата на „украинската“ помощ засега е неясна

Новата власт ли ще иска да даде новите пари по Украйна-2

Днес новини за земеделците има колкото щеш, но все с един и същи изход.

Според Ализан Яхова днес при второто гласуване на Законопроекта  за изменението на Закона за държавния бюджет за 2024 г.

не беше прието предложението

на народните представители от автентичната ДПС на д-р Ахмед Доган за осигуряване на 320 млн.лева за изплащане на втория транш на украинската помощ.

Предложението бе в отговор на искане на министъра на земеделието и храните от 29.07.2024 г. до председателя на Народното събрание и председателите на комисиите по бюджет и финанси, и по земеделие. Според Ализан Яхова решението е очаквано от 51 000 земеделски стопани.

Атидже Велиева-Вели пък обясни, че за украинската помощ за земеделците днес в пленарна зала е имало разгорещен дебат и обвинения кой подкрепя или не подкрепя земеделските стопани. Ето как тя обяснява буквално процедурата и недопустимостта й:

„Убедена съм, че всеки един колега народен представител осъзнава важността за осигуряване на средства за т.нар. втория транш украинска помощ.

ПГ на ДПС работи за осигуряване на тези средства в съответствие със законите на Република България. Осигуряването на тези средства ще се извърши в рамките на настоящия бюджет или чрез актуализация му по предложение на Министерския съвет, така, че българските земеделци да получат средствата в предвидените срокове.

Съжалявам, че

някои народни представители подведоха част от земеделските асоциации

че осигуряването на тези средства може да се случи по този начин чрез тяхно предложение в разрез със законите.

Важно е законите, които гласуват и приемат народните представители да се спазват, а в случая колеги народни представители, за да се харесат  предизборно на земеделците излязоха с предложения, които не съответсват на законите.

Тези изменения не са допустими по следните причини:

  1. Съгласно член 87, ал. 2 от Конституцията на Република България законопроектът за държавния бюджет се изготвя и внася от Министерския съвет, т.е. предложение и актуализация на държавния бюджет не могат да предлагат народни представители, а само Министерския съвет.
  2. Законопроектът, който се гласува днес включва изменения съгласно член 107 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Това е процедура за актуализация на всяко тримесечие на Приложение 3, което включва Инвестиционната програма на общините. Това означава, че изменения извън член 107 не могат да се правят“.

И така, нали разбирате… парите за украинската помощ за земеделците, които бяха поставени на масата на Народното събрание, вече отпаднаха от нея.

Те днес са поставени и на масата в Министерски съвет, където има една по-задна точка от дневния ред и ще се види дали ще се  оползотвори с положителен знак. Точката е за приемане на проектопостановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на МЗХ за 2024 г.“

Само че познавачи на досегашните разигравания по подобни въпроси имат вече друг прочит на събитията и дават други отговори за подобни ситуации и  споделят как мислят, че ще се развият събитията.

Те смятат, че

парите винаги се дават от някой

След изборите просто ще има „кой“ да ги даде тези пари и да се похвали

Дано не сме прави, че дотогава ще трябва да гледаме много разпри между земеделските браншове и евентуално лятно-есенни протести, провеждани по време на ваканцията на депутатите или точно, когато те се завърнат от почивката си. Но и протестите вече  влизат в старите схеми на отсрещната страна, която в случая има мотив, защото все пак е потърпевша.

Междувременно, както писахме вчера, различните браншове в земеделието вече наистина грозно се хванаха за косите – кой с кого е говорил и колко е допринесъл за влизане на предложението за парите в нечий дневен ред. А то излиза, че са били употребени от политиците…

Та, колкото и да е жалко, и браншовете ни са като политиците и правят активи пред членовете си…или наистина толкова си могат.

Диана Ванчева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини