По еко схемите ще си получат парите фермерите, които са спазили наредбата, а администрацията е сбъркала

По двете проблемни еко схеми, за които има много възражения от фермери за неплатени субсидии, ще има решение по въпроса и това ще стане в рамките на месец август до началото на септември.

Става ясно от МЗХ, че ще им се плати, но само в случаите на допуснати  административни грешки от администрацията на  ДФЗ, но не и при нормативни грешки, допуснати по наредбата от стопаните.

Това стана ясно от дебат в Комисията по земеделие и гори в парламента, където въпросът за парите на фермерите беше поставен от Десислава Танева.

Тя поиска да знае ще си получат ли плащанията земеделците, и кога,  които стриктно са приложили схемата Еко-НИП.

Според отговора на министър Георги Тахов първо трябва да се обясни, че тази година за Кампания-2023 за първи път се е работило в хипотезата на Стратегическия план и на плащания на фермерите на база на заложени цели.

Като всяко ново нещо, което се работи за първи път и е на своя старт, неминуемо са допуснати неточности, каза той. Освен това допълни, че е имало забавяне и в ДФЗ заради неприетата навреме нормативна уредба и фактът, че наредби чакани през юли и август, са станали готови през ноември-декември.

Да, има много възражения, подадени от потърпевши фермери наистина, и то основно по еко схемите еко- ЗВПП и еко-НИП, но според министър Тахов  случаите ще бъдат коригирани само там, където има допуснати административни грешки. При тези казуси земеделците ще си получат парите след преизчисляване на наличния бюджет.

Тахов даде за пример обаче еко-НИП, при която схема въпросът е спорен, защото земеделските  стопани е трябвало да се съобразят с изискванията и да знаят, че даден вид пестицид е забранен за използване.

Така че според него е редно и ще се коригират само случаите при които има административни грешки от страна на ДФЗ, но не и нормативни пропуски – от страна на фермерите.  Тези от тях, които са спазили нормативите ще си получат парите след като казусите им бъдат разгледани през август, каза той.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини