Как се изпълняват 24-те договора за напоителни системи, как са проблемните язовири

 Върви изпълнението на проектите за 112 млн. лв., което би трябвало да завърши през втората половина на 2025 г.

Сега за първи път „Напоителни системи“ ЕАД  е бенефициент по ПРСР 2014-2020 г., което беше материализирано с подписването на 24 договора по подмярка 4.3 за подкрепа за инвестиции в инфраструктура. Върви изпълнението им на обща стойност на одобрените проекти от над 112, 3 млн.лева.

Финансовата помощ е в размер на 100% , като от тях 75 % се съфинансират от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и 25% от националния бюджет.

Изпълнението на договорите се очаква да доведе до реално намаляване на загубите и консумацията на вода в селското стопанство, както и до повишаване на конкурентните предимства на сектора.

Включените дейности са за реконструкция, рехабилитация и възстановяване на съществуващи хидромелиоративни съоръжения за напояване, чрез които ще бъде осигурен достъп до услугата доставка на вода за напояване на повече земеделски производители.

Предвидено беше проектите да се изпълняват на територия, обхваната от 14 от клоновете на „Напоителни системи“ ЕАД“ . Това са Долен Дунав, Тополница, Шумен, Видин, Горна Тунджа, Мизия, София, Среден Дунав, Средна Тунджа, Бургас, Марица, Струма-Места, Хасково и Черно море.

Дейностите са фокусирани основно върху възстановяването на съществуващата линейна инфраструктура и съоръженията към нея.

Очаква се реализирането на проектните предложения да създаде възможност за увеличаване на поливните площи с минимум 200 000 дка и да се постигне потенциална икономия на вода минимум с 50%.

С днешна дата на какъв етап са проектите?

Според изп.-директор на „Напоителни системи“ Снежана Динева досега са започнати 22 обекта, 5 от които са завършени. Останалите 19  обекта трябва да бъдат приключени до април 2025 г.

Петте завършени обекта са в областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Сливен и Шумен и те вече са приети и с акт 16.

Динева каза, че те

вече отчитат 50% икономия на вода

Благодарение на тези обекти се отчита, че поливните площи вече са се увеличили  с над 38 000 дка  и се доставя допълнително вода до нови стопани в споменатите райони. Земеделските производители ще могат да ползват новата инфраструктура.

Как са язовирите, които вълнуват фермерите?

Язовир „Гарваново“ вече има необходимия обем вода.

Язовир „Тича“ е с 16 млн. куб.м. вода повече от миналия поливен сезон и толкова точно са необходими, така че няма затруднение с водоползването в района му.

 Язовир „Пясъчник“ е започнал сезона с 24,5 млн.кубика, а сега е с 16.5 милиона, на колкото е завършил поливен сезон 2023. В района му ще се подава вода по график. Досега няма недоставена вода на  земеделските производители, които имат сключени договори с „Напоителни системи“, каза Динева. Тя допълни, че дружеството прави всичко възможно да остави язовира с 14-15 млн.кубика полезен обем и да няма измиране на рибата.

Както за последно стана ясно в средата на месец август ще бъде отворен приемът по подмярка 4.1 от ПРСР за ефективно потребление на вода в стопанствата.

След комуникация, водена с ЕК, това, което ще може да се реализира през подмярка 4.1 е да бъдат допустими проекти за напояване, свързани само с райони, които се напояват от „Напоителни системи“.

Проблемът все още е уязвим от гледна точка на това, че страната ни няма утвърдени  планове за управление на речните басейни, които са към МОСВ и че държавата ни е в наказателна процедура заради това.

Ща бъдат допускани проекти за финансиране, които не попадат в тези площи, но имат   законоустановени процедури за водоползване.

Това е последния механизъм, от който може да се възползваме, ако получим одобрение от ЕК.

Общият бюджет на процедурата ще е в размер на близо 97,8 млн. лв. Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение ще е 29 337 лв., а максималният – 880 110 лв.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини