НАП ще провери кои земеделски производители са на загуба, за да са допустими по „украинската“ помощ, пари за допустимите ще се намерят

Втори транш на „украинската“ помощ ще има в късна есен, както прогнозирахме. В рамките на парламентарен контрол служебният финансов министър Людмила Петкова потвърди, че след приключване на започналите проверки на земеделските производители ще бъде изплатена т.нар. „украинска помощ“.

От трибуната в парламента тя припомни, че през февруари тази година е подписано споразумение със земеделските производители по отношение подпомагането за така наречената помощ за ликвидност. „Средства по принцип по закона за държавния бюджет за 2024 г. не са предвидени, предвид, че бюджетът се приема до края на предходната година. Първото плащане на земеделските производители беше извършено през месец май в размер на 330 млн. второто плащане по споразумението е предвидено да бъде изплатено до 30 септември тази година. В момента се извършват проверки, тъй като условие за плащането е да се подпомагат земеделските производители, които действително имат нужда от подпомагане, т.е. земеделски производители, които са на загуба, но то е само за определени земеделски производители – за някои се предоставя директно, за други е под условие, така е записано в споразумението.

В момента започва извършването на проверки от НАП, за което също вече писахме Вчера имаше среща с представители на всички парламентарно представени партии, обсъди се въпросът, когато приключат проверките, да се установи каква е точната сума, както казах срокът е 30 септември, така, че ще бъде изплатена“, каза министърът.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини