Когато торовете са скъпи, могат ли фермерите да пропуснат прилагането им?

Нарастващата цена на торовете е сериозен проблем за фермерите в цял свят. Тези основни селскостопански суровини играят решаваща роля за повишаване на добивите, като осигуряват на културите необходимите хранителни вещества, които може да липсват в почвата. Въпреки това, когато цените се повишат, възниква въпросът: Могат ли фермерите да пропуснат прилагането на торове, без да застрашават реколтата си?

Торовете снабдяват растенията с основни хранителни вещества като азот, фосфор и калий, които са жизненоважни за техния растеж и производителност. Без адекватно снабдяване с хранителни вещества културите могат да покажат забавен растеж, намалени добиви и лошо качество. Това може пряко да повлияе на доходите на фермерите и предлагането на храна.

Последици от пропускането на торене
  1. Намалени добиви: Най-непосредственият ефект от пропускането на торене е потенциален спад в добивите. Недостатъчните хранителни вещества могат да ограничат растежа и да намалят общата производителност.
  2. Изтощаване на почвата: С течение на времето непрекъснатото отглеждане без попълване на хранителните вещества в почвата може да доведе до деградация на почвата. Хранителните вещества, отстранени с всяка реколта, не се заменят, което води до почви с недостиг на хранителни вещества, които са по-малко плодородни.
  3. Податливост на вредители и болести: Културите, на които липсват основни хранителни вещества, често са по-слаби и по-податливи на вредители и болести. Това може да доведе до допълнителни разходи за управление на вредителите и потенциални загуби на добив.
Алтернативи на пропускането на торене

Въпреки че пълното пропускане на торовете не е препоръчително, има стратегии, които фермерите могат да използват, за да намалят разходите и да поддържат плодородието на почвата:

  1. Изпитване на почвата и прецизно земеделие: Провеждането на почвени тестове може да помогне на фермерите да разберат специфичните нужди от хранителни вещества на техните полета. Техниките за прецизно земеделие позволяват целенасочено прилагане на торове, осигурявайки ефективно използване и намаляване на отпадъците.
  2. Използване на органични торове: Включването на органични вещества, като компост или оборски тор, може да помогне за подобряване на плодородието и структурата на почвата. Въпреки че не са директен заместител на минералните торове, тези торове могат да допълнят нуждите от хранителни вещества и да подобрят здравето на почвата.
  3. Сеитбообращение и покривни култури: Ротационните култури и засяването на покривни култури могат естествено да подобрят плодородието на почвата. Бобовите покривни култури, например, могат да фиксират атмосферния азот, добавяйки ценни хранителни вещества към почвата.
  4. Намалени норми на приложение: В някои случаи фермерите могат да намалят нормите на внасяне на торове, вместо да пропуснат напълно. Този подход може да осигури на културите минимално необходимото снабдяване с хранителни вещества, като същевременно управлява разходите.
Извод

Въпреки че високата цена на торовете може да бъде тежест, пълното им пропускане обикновено не е препоръчително поради отрицателното въздействие върху добивите и здравето на почвата. Вместо това фермерите трябва да обмислят алтернативни стратегии за оптимизиране на използването на торове и да проучат устойчиви практики за поддържане на плодородието на почвата. Чрез балансиране на разходите с необходимостта от поддържане на селскостопанската производителност, фермерите могат да се справят с икономическите предизвикателства, без да правят компромис с дългосрочната си жизнеспособност.

 

„Friday’s Insider“, Иля Моторигин 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини