Международните цени на зърнените култури се понижиха през юли на фона на по-ниските експортни цени

Индексът на цените на зърнените култури на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) спадна с 3,8% през юли в сравнение с предходния месец. Организацията обяснява това със спад на експортните цени за всички основни зърнени култури за втори пореден месец.

По-специално, както се посочва в публикацията на индекса на цените на храните на ФАО, който проследява месечните промени в международните цени на няколко хранителни стоки, котировките на пшеницата намаляват на фона на гарантираните запаси след прибиране на реколтата в северното полукълбо и като цяло благоприятните условия в Канада и САЩ. Експортните цени на царевицата също намаляха поради добрите реколти в Аржентина и Бразилия. Индексът на цените на целия ориз на ФАО се понижи с 2,4%.

За разлика от тях, индексът на цените на растителните масла на ФАО се повиши с 2,4% спрямо юни, достигайки шестмесечен връх. Международните котировки за палмово, соево, слънчогледово и рапично масло се повишиха, подкрепени от силното търсене на соево масло от сектора на биогоривата и влошаващите се перспективи за слънчогледовите и рапичните култури в няколко основни страни производителки.

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини