Ще може ли да се отглежда царевица в Добруджа

Добруджа страда от години вече от сушата, според анализ, направен по години от проф.Иван Киряков. Според него като се започне от 2000 г. насам  в последните сезони определено се забелязва, че  те започват да се отличават с все по-високи средни денонощни температури и по-малко влага.

Професор Киряков допълва още, че в последните години средните денонощни температури през месец юли са по-високи от предходните години, а количеството на валежите е  по-малко.

Как се отразява това на зърнено-житните посеви?

Професорът припомня, че в последните години посевите все по-отчетливо реагират – все по-често забелязваме, че лятото пшеницата на много места става ръждива на цвят, а слънчогледите вместо да жълтеят – съхнат.

Киряков напомня, че сушата вече не е нещо ново за района, но придружена с високите температури и горещите ветрове става пагубна. Но полезащитните пояси, където ги има, определено помагат срещу ветровата ерозия.

След месец идва жътвата на слънчогледа и царевицата, но се очаква отсега , че тази година ще има по-слаба реколта, казва той.

Някои производители вече прибягват до адаптация към тези дадености на времето, като използват познати традиционни и нетрадиционни методи. Например според производителите от кооперация „Възраждане“ в района, те и тази години правят различни опити да се адаптират чрез различни похвати – сред тях изреждат вертикални обработки, минимални обработки, дори нулеви, нов подбор на сортове и хибриди, които са толерантни на сушата, казва Нели Стоянова, която е председател на кооперацията в село Паскалево, Добричка област. Според нея тази година най-чувствителна при тях ще се окаже царевицата.

Ситуацията не е оптимистична за пролетните култури, казва и Петър Петров, който отглежда 13 000 дка в района. Според него царевицата при тях е вече изгоряла, а и при слънчогледа се задава този процес.

Особено потърпевши от сушата, температурата и горещите ветрове тази година са стопаните в Черноморските общини Шабла, Каварна, Балчик. Според неговите наблюдените от последните 5 години 3 са сушави.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини