Как потребителите от поколенията Z и А ще променят земеделието до 2050 г., според учените

Според прогнозите на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) до 2050 г. агропромишленият комплекс ще се сблъска със сериозни промени, причинени от социални, научни, технологични и екологични фактори. Ключовите области на развитие на агропромишления комплекс ще бъдат подобряване на ефективността на животновъдството, рециклиране на отпадъци, използване на естествени решения за компенсиране на въглеродните емисии, желанието за здравословно хранене и разработването на алтернативни източници на протеини.

Учени от Центъра за научно-технологично прогнозиране обясниха какви технологични решения ще бъдат важни за агропромишления комплекс през следващите 30 години.

Увеличаването на световното население води до увеличаване на търсенето на храна, докато урбанизацията намалява наличието на земеделска земя и работна ръка. Решението ще бъде високопроизводителни технологии като интернет на нещата (IoT), дронове, вертикално земеделие и възобновяема енергия.

Очаква се пазарът на алтернативни протеини да заеме централно място в производството до 2050-те години. Потреблението ще премине от традиционни протеини към индустриални алтернативи като култивирано месо и водорасли. Институционалните промени ще позволят по-активно използване както на животински, така и на растителни протеини.

Екологичните тенденции също ще окажат значително въздействие върху агропромишления комплекс. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и ФАО прогнозират, че емисиите на парникови газове от селското стопанство ще бъдат намалени чрез увеличаване на производителността, а не чрез разширяване на земеделската земя. А увеличаването на производството ще бъде постигнато чрез увеличаване на производителността на вече използваната земя.

Промяната на всички тенденции в цената ще повлияе на предпочитанията на потребителите. Представители на поколенията „z“ и „alpha“ще формират търсенето на натуралност и етика на продуктите.  И ако през 2000-а година натуралността се асоциираше с традиционни методи, то вече екологичните продукти ще се произвеждат в затворени системи с използването на съвременни технологии и роботи.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини