Задава се приемът на инвестициите за напояване

Кое е всичко, което ще влиза в допустимите вложения

На 12 август изтече срокът за общественото обсъждане по подмярка 4.1 от ПРСР 2014-2020 за поливните инвестиции.

Следва обявяването на приема, който ще бъде за общо 50 млн. евро бюджет за целеви проекти за напояване и придружаващи дейности и услуги.

Подпомагането ще е насочено към различни категории земеделски производители, които може да бъдат физически лица, юридически лица, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите, Закона за вероизповеданията или създадени по Закона за Селскостопанската академия, групи и организации на производители.

Финансовата помощ не може да надвишава 50% от общите допустими разходи. Максималната стойност на допустимите разходи по проекта е 450 000 евро, което ограничава максималния размер на субсидията до 225 000 евро на проект.

Допустимите разходи могат да бъдат за широко поле от дейности и проектиране

 Ще влизат поливни инсталации за дъждуване, капково напояване, пивоти, тръбно-ролкови машини, водни помпи и помпени станции, генератори, филтри, тръби, маркучи и други.

  • Позволени ще бъдат и съоръжения за съхраняване на вода като стационарни резервоари и цистерни, оборудване за автоматизиране на напояването: цифрови и автоматизирани решения, както и други активи, свързани с ефективното използване на водите.
  • Ще може да се инвестира в оборудване и съоръжения за технологии за пестене на вода за напояване и в животновъдството, автоматизирани системи за поене, контейнери с преливници за дъждовна вода в животновъдството.
  • В допустимите инвестиции още ще влизат инсталации за подобряване качеството на входящи води (пречистване), фотоволтаични системи за захранване на допустимите активи, строително-монтажни работи (СМР), свързани с изпълнение на дейностите по проекта.
  • Ще може да се купува софтуер, свързан с работата на активите по проекта.
  • Покриват се и общи разходи, свързани с проектното предложение като предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултанти, екологични и икономически консултации, техническа осъществимост на проекта.
  • Към спецификата на строително-монтажните работи (СМР) ще може да се подпомагат монтаж на допустимите машини, съоръжения, оборудване и инсталации. Те обхващат още изграждане на постаменти, кофражни и бетонови работи, полагане на настилки, хидроизолационни работи, изграждане на метални конструкции, заваръчни работи и други.

При оценка на проектите ще се вземат предвид следните приоритети:

  • Проекти за производство на земеделска продукция в чувствителни сектори като „Плодове и зеленчуци“, „Животновъдство“, „Етеричномаслени и медицински култури“ и царевица.
  • На следващо място са проекти на кандидати, които не са били одобрени по подмярка 4.1 на ПРСР 2014-2020 г., проекти на млади фермери, проекти на кандидати с история като земеделски производители.
  • Следват проекти на кандидати, доказващи финансова устойчивост, проекти, подадени от групи организации и проекти на кандидати – биопроизводители.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини