Вижте Методиката според която размерът на подпомагане по интервенциите ще се определя от спазването на ДЗЕС и на ЗИУ

Подложена е на обсъждане за 14 дни

 Готов е проектът на заповед за утвърждаване  на Методика за прилагане на предварителните условия за подпомагане по Стратегическия план. Касае установяване на правилата за подпомагане, които трябва да бъдат изготвени от държавите членки по линия на ОСП.

Вчера зам.-министър Лозана Василева внесе за одобрение Методиката, която министърът на земеделието и храните трябва да утвърди със заповед.

Тя включва правилата за намаленията на плащанията при неспазване на изискванията на стандартите

за добро земеделско и екологично състояние и на законоустановените изисквания за управление.

Изпълнението на предварителните условия ще е задължително изискване за получаване на финансиране по интервенциите.

Предварителните условия включват следните три елемента:

  • Стандарти за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС);
  • Законоустановени изисквания за управление (ЗИУ);
  • Социална условност за трудово-правните отношения в земеделието.

Проектът на Методика определя начина на контрол на изпълнението на стандартите за ДЗЕС, както и на законоустановените изисквания, още – схемите за климата, околната среда и хуманното отношение към животните, изменението на стратегическите планове, прегледа на стратегическите планове, освобождаванията от проверки и санкции.

В проекта са определени намаленията на плащанията по степен (обхват), тежест (сериозност), продължителност или повторяемост и наличие на умисъл, когато е установено неспазване относно финансирането, управлението и мониторинга на ОСП.

Намаленията ще се изчисляват в процентно съотношение спрямо общата сума за финансово подпомагане  на кандидата за подпомагане

Предложеният проект е разработен от работна група от експерти от Министерство на земеделието и храните, Българската агенция по безопасност на храните, Министерството на околната среда и водите, Държавен фонд „Земеделие“.

С това ще бъде отменена методиката,  която беше утвърдена със заповед от 30.11.2023 г. на министъра на земеделието и храните.

Съгласно условията за получаване на подпомагане по интервенциите, включени в Стратегическия план, всички земеделски стопани и други бенефициенти, които получават директни плащания, ще подлежат на административна санкция, ако не спазват законоустановените изисквания в следните области:

а) климат и околната среда, включително води, почви и биологично разнообразие на екосистемите;

б) общественото здраве и здравето на растенията;

в) хуманното отношение към животните.

Методиката е публикувана за обществена консултация със срок 14 дни.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини