Горят горите, реколтата загива: Жегата удари икономиката на Европа

Европа изнемогва от африканския ад. Жителите не излизат навън, хиляди фермери са изложени на риск да останат без реколта, а в горите пламтят пожари.

Пожар гори на надморска височина от две хиляди метра в Босна, в националния парк Сутиеска, където се намира една от четирите реликтни гори в Европа. Няма начин да се изгаси огъня без авиация. Военните са извикани за помощ.

През цялото лято в страната почти нямаше дъжд, а температурите варираха между 35 и 40 градуса. Босненските фермери рискуват да останат без реколта заради жегата.

„Намираме се в края на първата десетдневка на август и царевицата трябваше да бъде много по-зелена, отколкото е сега“, обясни агрономът Стеван Месарович.

Жегата ще удари силно икономиката на страната, тъй като селското стопанство представлява около 8% от годишния БВП на Босна, а царевицата е основната култура.

Срив на царевицата има и в Румъния. Европейската комисия прогнозира значителен спад в добивите на други ключови култури: пшеница, ечемик и рапица. В страните от ЕС само френските фермери пострадаха повече от жегата.

В Гърция пожар унищожи гора на площ от около 10 хиляди хектара. Жители на 17 населени места са евакуирани. В Гърция времето е изключително горещо от пролетта, температурата през деня варира от 35 до 39 градуса.

В Италия ръчното ветрило се превърна в популярен аксесоар този сезон, а посетителите на Колизеума и Древния римски форум получават безплатни бутилки вода.

Африканският антициклон пресуши езерото Фанако, последното в Сицилия. Язовирът с обем 20 милиона кубически метра доставя вода на 15 общини. Освен това е бил местообитание на много мигриращи птици.

Няколко вълни на екстремни горещини обхванаха Италия от средата на юни, Министерството на здравеопазването обяви „червено“ ниво на опасност в 22 града. Според италианските метеоролози жегата ще продължи още 10 дни.

В България също започна жътвата на слънчогледа, като на много места земеделците се оплакват от много ниски добиви. Необичайно рано стана готова за прибиране и царевицата, като за първи път нейната жътва в много райони започна преди да е прибран слънчогледа.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини