Има ли дупка в размер на около 100 млн. лв в бюджета на екосхемите?

Липсата на добър контрол и истински изисквания по екосхемите доведоха до там, че в България по ЕКО НИП са заявени  30 млн. дка, а по ЕКО ЗВПП – 25 млн. дка. Без малко цяла България.

България стана най-екологичната страна в света. Щеше да е хубаво, но не е вярно. Всички знаем как се изпълняват екосхемите.  Ако се спазват правилно изискванията по мерките, 80% от заявленията не трябва да бъдат подпомагани. По Еко ЗВПП е практика да се минава с фалшиви фактури. Вкарани са всякакви измислени препарати, по Еко НИП пък се крият фактури.

Е, не това беше идеята на Брюксел за позеленяване, но ние така я приложихме. Всички европейски фермери протестираха срещу зелената политика на ЕС, българите станахме най-зелени на света.

Е, както винаги излъгахме себе си. При това масово кандидатстване се очертават ставки от по 3-5-6 лв/дка на екосхема за Кампания 2024. Кандидатствалите през Кампания 2023 са също толкова, а по някои екосхеми са били дори повече, както е видно от приложените таблици от официалния анализ на МЗХ. Превишението при Еко НИП между индикативни и реално заявени площи за Кампания 2023 е цели 4 пъти.

Затова се и роди идеята да ги обединим, и след като така или иначе ще кандидатства цяла България, а няма да правим нещо реално, да се дават на калпак без много изисквания. Може и така. Въпрос на виждане за бъдещето. А и как ще става облекчението при вече подадени заявления е друг въпрос. Всяко евентуално изменение ще важи вече чак за Кампания 2025. Тогава програмният период ще приключва.

И как ще обясним на Брюксел, че бюджетът е превишен, защото сме ползвали някакви такива неща, без да ги обединим екосхемите и да прикрием, че сме ползвали някакви такива неща и счетоводно е замазано, и хем ги има на фактури, пък ги няма в склада, това, пак не е е ясно. Докато НАП не пита. Но въпроси много. При всички положения, комуникацията с Брюксел ще е деликатна. Как ще обясним, че хем интересът към екосхемите е небивал, хем трябва да ги променяме. Поради висок интерес.

Но междувременно възниква друг проблем. По най-прости изчисления в бюджета на ДФЗ трябва да има дупка в размер на над 80 млн. лв. по Еко НИП заради авансово изплатената индикативна ставка за Кампания 2023, която обаче не съответства на  реално заявените декари. При бюджет на екосхемата за Кампания 2023 от  34 751 582 евро (около 69 млн. лв.) са изплатени 200 776 380 лв. Превишението е почти 3 пъти. Дали е така и какво следва вероятно трябва да каже ДФЗ, защото вариантите са, ако е факт, или да се връщат тези средства, или да молим Брюксел за увеличение на бюджета по някакво друго перо, или нещо трето, например през съда и от бюджета, или кой знае какво.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини