Заради климата: Земеделските застраховки може да станат непосилни като цена за производителите

Изменението на климата засяга вече всички региони по света. Полярните ледове се топят и морското равнище се покачва. В някои региони екстремните метеорологични явления и дъждовете стават все по-често явление, докато в други се наблюдават по-екстремни горещи вълни и суши.

Нуждаем се от действия в областта на климата сега, в противен случай тези въздействия само ще се засилват, констатира ЕК.

Изменението на климата е много сериозна заплаха и последиците от него оказват въздействие върху множество различни аспекти на живота ни.

Какви са основните последици от изменението на климата.

Вече ставаме свидетели на високи температури, суши и горски пожари, наводнения.

 Какво означава това за почвите

Изменението на климата може да доведе до влошаване на ерозията.

Освен това до намаляването на органичните вещества, засоляване, загубата на почвено биоразнообразие, свлачищата, опустиняване и наводнения.

Въздействието на изменението на климата върху съхранението на въглерод в почвата може да бъде свързано с промяната на концентрациите на CO2 в атмосферата, повишените температури и променящия се режим на валежите.

Екстремните валежи, бързото топене на снегове и ледове, големият речен отток и по-честите суши са свързани с климата събития, които оказват влияние върху увреждането на почвите.

Обезлесяването и други човешки дейности като селско стопанство, също играят роля.

 Очаква се площта на солените почви в крайбрежните райони да се увеличи в резултат на проникването на солена вода откъм морето поради покачването на морското равнище и периодичния нисък отток на реки.

 Какво ще става с вътрешните води

Очаква се изменението на климата да доведе до големи промени в наличието на вода в цяла Европа,  поради по-непредвидимия режим на валежите и по-интензивните бури.

В резултат ще има по-голям недостиг на вода, особено в Южна и Югоизточна Европа, и ще се повиши рискът от наводнения в по-голямата част от континента.

Произтичащите от това промени ще засегнат много сухоземни и морски региони, както и множество различни видове природна среда и растения и животни.

Температурата на водата е един от основните параметри, които определят цялостното състояние на водните екосистеми, тъй като водните организми могат да живеят в определен температурен диапазон.

Изменението на климата води до повишаване на температурата на водата в реките и езерата и до намаляване на ледената покривка, което се отразява неблагоприятно на качеството на водата и сладководните екосистеми.

Какви заплахи за селското стопанство носи изменението на климата?

 Изменението на климата вече оказва и ще продължи да оказва значително отрицателно въздействие върху европейското селско стопанство през 21-ви век.

Това е поради зачестяването на горещините, сушите и наводненията, увеличаването на вредителите и болестите и влошаването на здравето на почвите.

Това ще предизвиква значителни загуби на селскостопанска продукция (по-ниски добиви), както и намаляване на подходящите площи за отглеждане на дадени култури

Южните региони на Европа ще бъдат засегнати най-силно поради жегите и недостига на вода. Въпреки че в резултат на по-високите температури в Северна Европа може да се усвоят нови площи за отглеждане на топлолюбиви култури, това няма да компенсира загубите в останалите региони.

Изменението на климата също така води до увеличаване на рисковете от влошаване на здравето на горите поради суши, бури, пожари, вредители и болести.

Очаква се биологичното разнообразие на европейските гори да се промени

тъй като изменението на климата поражда особена заплаха за видовете, които са силно приспособени към специфичните климатични и екологични условия.

Например поради ограниченото разнообразие на дървесни видове в бореалните гори, те са по-неустойчиви на природни смущения, което ги прави по-уязвими по отношение на изменението на климата.

В Южна Европа вероятно като цяло ще се наблюдава намаляване на растежа на горите поради намаляващите валежи.

Освен това въздействието на горските пожари е особено силно върху вече увредените екосистеми на юг и се очаква ситуацията да се влоши още повече с по-дълги и по-тежки сезони на пожари.

 Има ли начин за застраховане срещу измененията

 В резултат на изменението на климата се очаква значителна промяна в честотата и интензивността на повечето видове екстремни явления.

В краткосрочен план, стига да се отчита основната тенденция, премиите постепенно ще нарастват, а застрахователният пазар ще поема тези промени без сътресения, но…

Знанията за рисковете обаче често се развиват стъпаловидно, което може да води до бързи скокове на цените.

В дългосрочен план, особено в най-уязвимите сектори или региони, изменението на климата може косвено да увеличи социалните различия, тъй като цените на застраховките могат да станат недостъпни за част от населението.

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини