Нова заповед на МЗХ за нови правила за ДЗЕС

МЗХ изменя заповед от 20 юли 2023 г. за утвърждаване на стандартите за ДЗЕС по Стратегическия план.

Какво се променя?

За ДЗЕС 5 текстът се променя така, че за управлението на обработката на земята или подходящите техники за култивиране за намаление на риска от деградация на почвите ще се отчита намалението на склона вместо ъгъла на наклона.

За ДЗЕС 6  за поддържането на минимална почвена покривка през периоди и на площи, коита са чувствителни, се изменя така, че ще се поддържа минимална почвена покривка през най-чувствителните период.

От 1 юни до 30 септември в земеделското стопанство ще е задължително върху 80% от обработваемата площ да се поддържа минимална почвена покривка – чрез налична основна култура, или налична втора или междинна/ покривна култура, или оставяне на растителни остатъци, вкл.стърнище или самозасети площи, или мулчиране..

На земеделските стопани се предоставя възможност при изпълнение на стандарта да осигурят последваща култура в рамките на 2 седмици след премахване на предходната растителна покривка, или 3 седмици за площите с последваща култура рапица.

При трайните насаждения за осигуряване на минимална почвена покривка върху минимум 50% от площта да се извършва укрепване на  междуредията чрез затревяване, засяване с покривни култури или мулчиране в чувствителния период.

При ДЗЕС 7 – сеитбооборот /ротация/ на културите върху обработваемата земя, с изключение на култури под вода, се изменя така: сеитбооборот /ротация/ или диверсификация. Стопанствата ще могат да избират едно от двете.

Втора култура ще се счита за ротация, ако е засята след прибирането на основната култура и е налична на парцела до подготовка на почвата за сеитбата на следващата основна култура.

При избор на ротация стопанинът след третата година е длъжен да гарантира, че всички земеделски парцели са били в ротация по отношение на културата, отглеждана в референтната 2023 г.

На площ над 10 ха стопанинът трябва да осигурява ежегодно разнообразяване чрез диверсификция.

При стопанства от 10 до 30 ха диверсификацията да се състои в засяване на обработваемата земя с поне 2 различни култури, като основната не е повече от 75%.

На площи над 30 ха диверсификацията трябва да се състои в засяване на обработваемата земя с поне 3 култури – основната до 75%, а двете основни – до 95%.

ДЗЕС 8 ще изисква запазване на непроизводствени обекти и площи за подобряване на биологичното разнообразие, като стопанствата запазват особеностите на ландшафта, съществуващите живи плетове и дървета, съществуващите постоянно затревени площи от нежелана растителност.

Нов раздел при прилагане на ДЗЕС 5,6,7 или 9 е, че ще се допускат временни дерогации от изискванията като срокове и периоди, само в случаи на метеорологични условия, които не позволяват да се изпълнят изискванията за дадена година. Обхватът на временните дерогации ще се определя със заповед на министъра.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини