Картофи 2024 в ЕС: по-ниски добиви и рекордни цени

Според анализатори производителите на картофи в ключови страни производителки в ЕС, като Германия, Холандия и Белгия, продължават да понижават оценките си за перспективите за добив, което може да доведе до нови ценови рекорди както за стоковите картофи, така и за картофите за производството на замразени пържени картофи.

Според фермерите семената също са пострадали в резултат на изключително неблагоприятни метеорологични условия през 2023 г., когато горещото и сухо лято и много дъждовната есен доведоха до огромни проблеми с качеството на стоковите картофи. През 2024 г. фермерите, които получиха картофи за семе като част от договори за отглеждане на картофи за преработка, установиха, че имат по-нисък от нормалния потенциал за добив. В резултат на това много преработватели бяха принудени да преразгледат договорните си задължения за доставка на картофи от земеделските стопани надолу.

Друг проблем през 2024 г. бяха неблагоприятните метеорологични условия. В северните страни от ЕС, особено в Белгия и Холандия, земеделските стопани са принудени да променят времето за засаждане на картофи, което вероятно ще доведе до забавяне на прибирането на реколтата. Освен това картофените полета са очевидно по-слаби от обикновено, засегнати от болести и вредители. Това вече доведе до напрежение на пазара и цените сега са на исторически рекордно ниво.

Въпреки факта, че Европейската комисия непрекъснато понижава прогнозата за реколтата от картофи в ЕС, тя все още може да е близо до средната за последните пет години. Въпреки това, за да се стабилизира пазара и да се намалят цените до по-приемливи нива, производството на картофи в ЕС, според много груби оценки, трябва да бъде с 3-5% по-високо.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини