Максималният обем на износа на пшеница от Украйна в рамките на меморандума може да бъде определен на ниво от 15 милиона тона

Максималният обем на износа на украинска пшеница през 2024/25 г.  се предлага да бъде определен на ниво от 15,2 милиона тона. Такъв обем е посочен в приложението към Меморандума за разбирателство между Министерството на аграрната политика и съответните организации на пазара на зърно, съобщава APK-Inform.

„Максималният обем на износа на пшеница и смес от пшеница и ръж от всички класове е 15,2 милиона тона“, се казва в проекта на приложението.

Що се отнася до другите зърнени култури, обемите на допустимия им износ не са в проекта на приложението.

Президентът на Украинската зърнена асоциация (UGA) Микола Горбачов в коментар към Latifundist.com заяви, че максималният обем на износа на пшеница все още не е официално одобрен.

Според резултатите от срещата страните се споразумяха за обем от 16,2 милиона тона (вместо 15,2 милиона тона, предложени от министерството). Горбачов отбеляза, че на 26 август ще има още един кръг от преговори по този въпрос, където ще бъде приета окончателната цифра.

„В продължение на 14 години държавата никога не е прилагала административни механизми за ограничаване на износа, така че вярваме, че това ще продължи да бъде така. Договорихме се, че през януари можем да преразгледаме обемите според актуализираните данни, предоставени от Държавната статистическа служба“, каза Горбачов.

През май стана известно, че Министерството на аграрната политика предлага на производителите и преработвателите на пшеница да обмислят потенциално връщане към практиката на подписване на съвместен меморандум между Министерството на аграрната политика и участниците на пазара относно обема на износа на пшеница, за да се гарантира вътрешният пазар.

На 19 юли изпълняващият длъжността министър на аграрната политика и храните Тарас Висоцки и участниците на пазара на зърно подписаха Меморандум за разбирателство за 2024/25 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини