Без баланс на хранителните вещества няма добри добиви

Конвенционалното земеделие разглежда растенията като машини. Но агрономите на фирма Амитица мислят малко по-различно. Те вярват, че трябва да гледаме на растенията като на живи същества, точно като нас!

Растенията притежават всички основни биологични системи, които хората и животните имат. Растенията имат нервна система, кръвоносна система, репродуктивна система, имунна система и т.н. Трябва да разберем, че растенията не са машини, които могат да бъдат подчинени на нашата воля, а по-скоро деликатни природни системи, предназначени да работят и да се държат по специфични измерими и предвидими начини. Няма да можем да оптимизираме добива, качеството, разходите и усилията без тази промяна на парадигмата.

Все повече науката започва да разбира, че има очевидна йерархия на това как елементите работят в живите организми. Едно нещо трябва да се случи, преди да може да се случи следващо нещо и така нататък в последователност.

Биохимичната последователност на растенията започва с:

1 – Бор: Борът е педалът за газ на последователността. Той създава налягане на сока, което позволява на съдовите течности да се движат нагоре и надолу по вашето растение. Той също така активира силиция – често пренебрегван елемент в храненето на растенията, но определено – основен.

2 – Силиций: Борът осигурява газ за движение, но без добра магистрална система пак няма да стигнете до никъде. Силицият осигурява магистралата, която улеснява ефективния транспорт на всички други хранителни вещества.

3 – Калций: Сега, когато имаме газ и магистрална система, имаме нужда от нещо, с което да пътуваме по нашата магистрала. Точно тук се намесва калцият. Калцият е камионът, който се движи по силиконовата магистрала, събирайки и пренасяйки хранителните вещества, които следват в последователността.

4 – Азот: Калциевият камион съдържа ценен товар,а именно нашия азот. Азотът е в основата на образуването на аминокиселини, протеините и репликацията на ДНК. След като азотът влезе в уравнението, се произвеждат всички видове протеини, ензими и хормони и се задвижват други сложни процеси.

5 – Магнезий: Когато камионът с калций пристигне на местоназначението си, следващото нещо на дневен ред става събирането на енергия. Растенията правят това със своя хлорофил, който „хваща“ енергията от слънцето в процеса, който познаваме като „фотосинтеза“ (знаете, нашият източник на кислород). Магнезият е от съществено значение за фотосинтезата и може да се разглежда като електроцентрала, позволяваща на хлорофила да функционира.

6 – Фосфор: След като хлорофилът улови енергията, тази енергия трябва да се използва добре. Както може би си спомняте от биологията в гимназията: При фотосинтезата светлината, въглеродният диоксид и водата се използват за производството на въглехидрати (захари). Фосфорът играе съществена роля тук, тъй като позволява пренос на енергия от хлорофила. В това отношение можем да разглеждаме фосфора като бензиностанция, осигуряваща на хлорофила място за съхранение на енергия по време на фотосинтезата.

7 – Въглерод: Въглеродът, като въглероден диоксид (CO2), се свързва с вода, образувайки въглехидрати (захар) и освобождавайки кислород.

8 – Калий: И накрая, произведените захари трябва да намерят пътя си до мястото, където са най-необходими. Калий е екскурзоводът, който отговаря точно за това!

Растенията естествено следват тази последователност, така че е в наш интерес да се запознаем с нея. Важно е да разберем, че едно растение може да работи толкова добре, колкото му позволява най-дефицитното му хранително вещество. Без по-ранните функции по-късните функции няма да работят оптимално.

Растежът на едно растение не се диктува от общите налични ресурси, а по-скоро от най-оскъдния ресурс.

Това често се илюстрира с варел изграден от неравни по дължина части. Капацитетът за задържане на вода на варела винаги ще бъде ограничен от най-късата пръчка, точно както растежът на вашето растение винаги ще бъде ограничен от хранителното вещество (или друг фактор) в най-оскъден запас.

Изводът, е че дисбалансът дори на най- незначителния елемент по веригата може да доведе до сериозни загуби на ефикасност и блокиране на други елементи.

Гамата от продукти на Амитица  е създадена да работи в синхрон с природата. 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини