Безводието в страната най-сетне стресна управляващите

Премиерът Главчев поиска спешни мерки за справяне с липсата на вода

Безводие и суша мори стотици български села. В 80% от селата в Павликенско и на много други места положението е повече от обезпокояващо. Бедствено  положение е обявено в 3  павликенски села.

Това е само малка част от картината в страната, затова  днес, в края на август, министър-председателят Димитър Главчев поиска спешни мерки за справяне с безводието в България.

С всеки изминал ден се увеличават тревожните сигнали от различни краища на страната за елементарната липса на вода, картината много бързо се разширява, затова Главчев като премиер разпореди  от името на Министерски съвет да се срещнат веднага експерти от четири министерства – МРРБ, МОСВ, МЗХ и МЕ, и веднага и да предложат бързи решения, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според него има проблеми, които са трупани с години, но екипът му сега искал да покаже, че и с тях може да се справи.

Днес вече е доста жесток факт това, че много български региони от години страдат без вода и хората изнемогват в жега и суша, но днес те рязко се увеличават, а пък водата им и за часове никаква я няма.

Отделни общински ръководства виждаме, че сами  подсказват на местните управляващи какво може и трябва да се направи, защото са по-запознати с това кои съоръжения са зарязани, не са пипани, не са рехабилитирани и подновявани от десетилетия и т.н.

Пита се тогава

не трябва ли спешно да бъдат ангажирани и областите, и общините, и кметствата

които на местно ниво управляват и знаят за какво става дума?

Да си припомним и това, че неотдавна в парламента беше разгледан и променен Бюджет 2024 в частта му за специално отпуснати средства за общините. Те получиха и допълнителни средства, затова сега трябва някой да е в сила да ги задължи да сложат като приоритет №1 безводието и  водните инвестиции в регионите си.

За водата за напояване е естествено да се говори на следващо място след тази за пиене и битови нужди, но и там тепърва ще трябва да се търси от ведомствата  приоритизиране и увеличаване на поливните декари, както обеща МЗХ наскоро на фермерите.

Не е нужно да изпадаме във вид мистицизъм и да вярваме на предсказанията на баба Ванга, както ни пишат много наши читатели, че „ не виждате ли, че вървим към това да останем без вода и да е толкова ценна, че да я затваряме в буркани“. Но преди да видим дали се върви натам, държавата е задължена да ангажира съответните области и общини да започнат да решават проблема на местно ниво.

Защото се знае, че всяко населено място е с потенциални локални водоизточници, и както казват в Павликенско, когато  ситуацията с тях е  катастрофална и водата е изчезнала, значи е извънредно положение…А щом е такова, там се надяват МОСВ бързо да отпусне количества от язовир „Ал. Стамболийски“, който се ползва за напояване.

Десетки са още подобните случаи, а  4-те ведомства, на които сега е поръчано да се срещнат спешно, и друг път са го правили и нищо не е произлизало, можем да кажем на господин Главчев.

Всяко от тях вади на масата документацията, която му е спусната от ЕС като европейски регламенти и изисквания, и от България като нормативи,  и до там спират нещата.

Но не бъдат ли принудени държавните ведомства да заработят с общините и да кажат какво конкретно да се направи във всяка една от тях, и по кметства, няма да стане ясно кое е с приоритет за питейна и битова вода и кое да се промени, за да не се обезлюдят много села.

Общински кметове освен това казват, че трябва държавата да вземе мерки

водите на някои язовири да се предназначат за питейни нужди

За целта отделно ще е необходимо да се направят хидроложки проучвания и дълбочинни сондажи по райони  – и не само за големите градове, но и вече за стотици бедстващи села. Кой и кога ще го предприеме?

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини