Обсъжда се подпомагането на практиките за регенеративно и интегрирано производство

 При него изискванията по ДЗЕС се надграждат и сложностите за фермерите са чувствителни

Доколкото разбираме, в МЗХ е внесен вариант за промяна на екосхемите, които надгражда досегашните и поставя по-високи изисквания, с цел реалното постигане на резултати. Проектът включва:

Внедряване на практики за регенеративно земеделие, надграждащи изискванията по “ДЗЕС 6: Поддържане на минимална почвена покривка през периоди, които са най-чувствителни”.

Тук ще влиза изискването през цялата година да е задължително да се поддържа минимална почвена покривка, което да се постига чрез: – налична основна култура; или налична втора или междинна/покривна култура; или оставяне на растителни остатъци, включително стърнища и/или самозасети площи; или  мулчиране.

В случай, че се извършва обработка без растителен остатък и/или с обръщане на орния слой, задължително ще е да се осигурява междина или покривна култура до започване на обработки за подготовка и сеитба на основната култура.

Практики за сеитбообращение – ротация на културите, надграждащи „ДЗЕС 7: Сеитбооборот (ротация) на културите върху обработваема земя, с изключение на култури, отглеждани под вода“

Тук се предвижда при подаване на заявление за подпомагане през първата година на ангажимента да се предоставя План за внедряване на практики за регенеративно и интегрирано производство, който включва План за сеитбообращение за всички култури за площите, участващи по интервенцията.

Планът за внедряване на практики за регенеративно и интегрирано производство ще е 5-годишен и ще обхваща целия период на агроекологичния ангажимент. На база на Плана за внедряване на практики за регенеративно и интегрирано производство трябва да се поддържа Дневник на стопанството в модул за интервенцията в СЕУ.

Планът за сеитбообращение ще се изготвя по култури, като се посочват планираните последващи култури за целия ангажимент.

Пример за план за сеитбооборот за План за внедряване на практики за регенеративно и интегрирано производство:

2025 2026 2027 2028 2029
Пшеница Слънчоглед Ечемик Царевица Пшеница

 

2025 2026 2027 2028 2029
Слънчоглед Ечемик Царевица Пшеница Фасул

 

2025 2026 2027 2028 2029
Царевица Пшеница Царевица Пшеница Слънчоглед

 

2025 2026 2027 2028 2029
Ечемик Царевица Пшеница Фасул Пшеница

 

В срок до 3 месеца след приключване на кампанията за подаване на заявления по директни плащания, но не по-късно от 1 октомври на годината, планът за сеитбообращение да се подава за всеки отделен парцел от ИСАК в Дневника на стопанството в СЕУ.

В СЕУ се зареждат номерата на парцелите и декларираната култура, а стопаните подават информация за сеитбооборота за всеки парцел за целия период на ангажимента.

Пример за детайлен план за сеитбооборот, част от Дневник на стопанството в СЕУ:

№ парцел

от ИСАК

Култура 2025 Площ ха 2026 2027 2028 2029
23376-262-1-1 Ечемик-зимен 15,60 Царевица Пшеница Фасул Пшеница
23376-15-3-1 Царевица за зърно 1,45 Пшеница Царевица Пшеница Слънчоглед
23376-22-5-1 Ечемик-зимен 12,30 Царевица Пшеница Фасул Угар
23376-17-3-1 Царевица за зърно 3,45 Пшеница Соя Пшеница Слънчоглед

 

Промени в плана за сеитбообращение на ниво парцел ще могат да бъдат извършвани ежегодно, с оглед устойчивост и гъвкавост по отношение на климатични условия. Земеделските стопани ще са длъжни да актуализират информацията в Дневника на стопанството в СЕУ не по-късно от 15 работни дни след датата на сеитба на дадената култура.

При изготвяне на плана за сеитбооборот, стопаните ще трябва да спазват следните изисквания:

  • минимум 30% от общата площ по интервенцията да бъдат площи, заети с есенни култури. В случай на пропадане на дадена култура , земеделският стопанин осигурява култура от същия вид – житни, маслодайни, бобови и т.н. Например, в случай на пропадане на зимен ечемик, то следва да се замести с пролетен ечемик или овес или други житни култури или при пропаднала рапица следва да се замести със слънчоглед или друга маслодайна заместващата култура, като в тези случаи изискването се счита за спазено.
  • на минимум 20% от площите по интервенцията, минимум веднъж за 5-годишния ангажимент и/или кумулативно за 5-годишния ангажимент, следва да има азотфиксиращи култури – като основна култура и/или втора култура и/или в смеска за междинни или покривни култури и/или да бъдат оставени като непроизводствени площи (угар); Например – стопанинът оставя ежегодно 4% от площите под угар (общо 20% за целия период) или в една от петте години стопанинът засява на 20% от площта култура грах.

Интегрирано производство на растения и растителни продукти чрез прилагане на принципите за интегрирано управление на вредителите

– Земеделският стопанин ще трябва да е регистриран, че извършва интегрирано производство на растения и растителни продукти в БАБХ;

– Земеделското стопанство ще подлежи на контрол върху извършването на интегрирано производство на растения и растителни продукти;

– По време на изпълнявания ангажимент върху площите, за които има агроекологичен ангажимент, земеделските стопани няма да имат право да извършват друг вид производство.

– Земеделските стопани ще водят документация за осъществяване на дейностите, съгласно утвърдените образци на заявления, уведомления, протоколи, декларации, дневници и други и спазват задължителни указания на изпълнителния директор на БАБХ;

– Земеделските стопани ще спазват принципите за интегрирано управление на вредителите в съответствие с изискванията за извършване на интегрирано производство, определени в законодателството.

Управление на макроелементи, торене и почвен потенциал

Почвени проби

– При подаване на заявление за подпомагане през първата година ще се предоставя анализ от извършени почвени проби, който включва като минимум данни за – почвена реакция pH, минерален азот, усвоим фосфор, обменен калий, обменен калций, обменен магнезий, обменен натрий и усвоима сяра. Анализът следва да е извършен не по-рано от 12 месеца преди подаване на заявление за подпомагане.

– Пробовземането ще се извършва на ниво стопанство, като се спазва съотношение на минимум 1 проба за всеки 500 декара.

– Земеделските стопани ще представят анализи от извършени почвени проби за минимум същите показатели с подаване на Заявление за плащане през петата година на ангажимента.

 

 План за балансирано управление на макроелементи

– При подаване на заявление за подпомагане през първата година на ангажимента, на база резултатите от извършените почвени проби и плана за сеитбообращение, се предоставя план за балансирано управление на макроелементи, който включва потребности по култури от азот, фосфор и калий, схема за торене с минерални торове, схема за влагане на органични торове и/или органична материя и/или микроорганизми за осигуряване и/или усвояване на азот, фосфор, калий и микроелементи  от почвата.

– Планът за балансирано управление на макроелементи е част от 5-годишния План за внедряване на практики за регенеративно и интегрирано производство и се предоставя всяка година за всяка култура, част от ангажимента. Стопаните могат изцяло да изключат внасянето на азот, фосфор и калий чрез минерални (химично добити) торове от технологията на отглеждане.

Пример на План за балансирано управление на макроелементи:

 

Макроелементи от химично добит източник
2025 Минерален азот активно вещество Фосфор

активно вещество

Калий

активно вещество

Пшеница 100 кг/ха 30 кг/ха 30 кг/ха
Макроелементи от органичен източник
Пшеница 20 кг/ха 10 кг/ха 10 кг/ха
Продукт Търговско наименование Търговско наименование Търговско наименование
Тип на продукта Микробиален тор Микробиален тор Микробиален тор
Съдържание Azotobacter Хуминови киселини 81% фулвокиселини 19% Bacillus subtilis, Trichoderma harzianum Trichoderma harzianum, T.asperellum, T. viride, T. koningii, Pseudomonas chlororaphis, Ps. putida
Годишна норма в натура 3 л/ха 1 л/ха 1 л/ха
Общо активно вещество на хектар Азот Фосфор Калий
Кг/ха 120 кг/ха 40 кг/ха 40 кг/ха
% от органичен източник 16.66% 25.00% 25.00%

 

В срок до 3 месеца след приключване на кампанията за подаване на заявления по директни плащания, но не по-късно от 1 декември на годината, планът за управление за макроелементите ще трябва да се подава за всеки отделен парцел от ИСАК в Дневника на стопанството в СЕУ.

В СЕУ ще се зареждат номерата на парцелите и декларираната култура, а стопаните ще подават информация за управление за макроелементите за всеки парцел за целия период на ангажимента.

Пример за детайлен план за управление на макроелементите, част от Дневник на стопанството в СЕУ:

      Химично добити източници Органични източници
№ парцел

от ИСАК

Култура 2025 Площ ха Азот

А.в. на хектар

Фосфор

А.в. на хектар

Калий

А.в. на хектар

Азот

А.в. на хектар

Фосфор

А.в. на хектар

Калий

А.в. на хектар

23376-262-1-1 Ечемик-зимен 15,60 100 30 30 20 30 30
23376-15-3-1 Царевица за зърно 1,45 90 0 0 20 20 20
23376-22-5-1 Пшеница-зимна 12,30 100 30 30 20 30 30
23376-17-3-1 Слънчоглед 3,45 60 10 10 20 10 10

 

– В плана за балансирано управление на макроелементи се включват и органичните източници за осигуряване на азот, фосфор и калий с цел осигуряване потребностите на културите и възстановяване на почвения потенциал, като торенето с химично добити азот, фосфор и калий и органични източници се балансира, както следва:

През първата година – минимум 15% от потребностите от азот, фосфор и калий на културата се осигуряват чрез органични торове и/или органична материя и/или микроорганизми.

През втората година – минимум 15% от потребностите от азот, фосфор и калий на културата се осигуряват чрез органични торове и/или органична материя и/или микроорганизми.

През третата година – минимум 15% от потребностите от азот, фосфор и калий на културата се осигуряват чрез органични торове и/или органична материя и/или микроорганизми.

През четвъртата година – минимум 20% от потребностите от азот, фосфор и калий на културата се осигуряват чрез органични торове и/или органична материя и/или микроорганизми.

През петата година – минимум 20% от потребностите от азот, фосфор и калий на културата се осигуряват чрез органични торове и/или органична материя и/или микроорганизми.

 При употреба на органични торове, съдържащи азот, вложеното количество в натура следва да покрива посочената в плана за балансирано управление на макроелементи в СЕУ норма за активно вещество от органичен източник, съобразно регистрацията за активното вещество в дадения продукт в БАБХ.

При употреба на продукти, съдържащи органична материя и/или микроорганизми се посочват нормите на влагане в натура, като вложените количества в натура следва да са съгласно указанията от производителя в максимални дози и брой вложения. Информацията е част от плана за балансирано управление на макроелементи в СЕУ, като включва и информация за вида органична материя и/или микроорганизми.

При употреба на оборски тор, вложеното количество в натура следва да осигурява нужното количество азот, съобразно съдържанието на азот в оборския тор по типове животни, съгласно таблица от Програмата от мерки за ограничаване и предотвратяване на замърсяването с нитрати от земеделски източници.

Планът за балансирано управление на макроелементи, може да бъде изменян в СЕУ ежегодно при необходимост и след извършване на почвени проби.

Максималното количество активно вещество азот от органичен и химично добит източник е до 150 кг на хектар

Максималното количество активно вещество фосфор от органичен и химично добит източник е до 50 кг на хектар

Максималното количество активно вещество калий от органичен и химично добит източник е до 50 кг на хектар

Органичните торове за осигуряване на макроелементи по интервенцията не могат да съдържат химично добит азот – амониев азот и/или амиден азот и/или нитратен азот.

 

 Предвидено е максимална площ по интервенция за едно стопанство да е 1000 ха, като е допустимо участие с всички или с част от площите на стопанството;

  • Стопаните да предоставят информация за извършените мероприятия в стопанството – торене и употреба на ПРЗ в Дневника на стопанството в СЕУ в срок до 60 работни дни след извършване на даденото мероприятие;
  • Стопаните да предоставят фактури за всички закупени и вложени продукти, които са органични торове и/или органична материя и/или микроорганизми и/или оборски тор, като закупените и вложени количества следва да отговарят на заложеното в Плана;
  • Стопаните да предоставят фактури за всички закупени и вложени в площите по ангажимента ПРЗ;
  • Стопаните да извършват и предоставят резултати от минимум две извършени почвени проби – през първата и петата година на ангажимента;

 

 

Площи при ставка от 220 евро/ха, съобразно текущ бюджет в Стратегически план:

Финансова година 2025 2026 2027 2028 2029
Бюджет  €   14,108,131.00  €   14,108,131.00  €   14,108,131.00  €   14,108,131.00  €   14,108,131.00
Ставка  €                 220.00  €                 220.00  €                 220.00  €                 220.00  €                 220.00
Площ ха 64128 64128 64128 64128 64128

 

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини