Влиза в сила ново законодателство на ЕС относно емисиите от фермите

Директивата на Европейската комисия IED 2.0 вече се прилага за „най-замърсяващите свинеферми и птицеферми“, които са отговорни за около 30% от общите емисии на амоняк в ЕС.

Законодателството предизвика противоречия сред земеделски организации и десни политически партии, които се противопоставиха на регулирането на фермите по същите стандарти като индустриалните сектори като гигафабрики за батерии и стоманодобивни заводи.

Мерките се отнасят за свинеферми с над 350 животновъдни единици (ЖЖЕ), което се равнява приблизително на 1100 възрастни прасета или 700 женски прасета за разплод. Органичното свиневъдство и екстензивните ферми, където животните прекарват по-голямата част от времето си на открито, са освободени. Преди това правилата обхващаха само ферми с повече от 2000 прасета и 750 свине майки.

Прагът за домашни птици остава 280 LSU или 40 000 пилета за месо. Сега обаче фермите за производство на яйца са изправени пред по-строги регулации, започвайки от 21 400 кокошки носачки.

Първоначално Комисията предложи включването на говеда в законодателството, но Европейският парламент го изключи успешно от окончателния текст по време на преговорите с държавите-членки на ЕС. Въпреки това Комисията ще докладва за справяне със замърсяването от кравеферми, които представляват 50% от емисиите на метан в ЕС и 25% от емисиите на амоняк, до края на 2026 г.

Въпреки увеличаването на броя на засегнатите ферми, екологичните организации предупреждават, че IED 2.0 може да доведе до регулаторно отстъпване. Преработената директива позволява на страните от ЕС да прилагат „по-лек регулаторен режим“ за фермерите, като избират по-опростени процедури за регистрация пред по-обременяващите пълни разрешителни.

Освен това новият закон включва и правото на хората да търсят обезщетение за здравни щети, причинени от „незаконно замърсяване“. Той също така налага по-строги финансови санкции, като компаниите са изправени пред глоби от най-малко 3% от годишния си оборот в ЕС за сериозни нарушения.

Властите могат да спрат ферми, които не отговарят на изискванията, но дейностите, необходими за грижата за животните, трябва да продължат, за да се гарантира тяхното благосъстояние.

Комисията разполага с две години, за да разработи подробни правила за работа, които ще бъдат изготвени в сътрудничество с представители на земеделските производители, експерти от държавите-членки и неправителствени организации. Новите правила ще се прилагат за най-големите засегнати ферми от 2030 г. и за останалите ферми до 2032 г.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини