Износ на зърно: Украйна въвежда минимални цени, ЕС дърпа аварийната спирачка

Украйна ще въведе система от минимални цени за износ на определени селскостопански продукти. Това реши правителството в Киев тази седмица. Търговците се страхуват от негативни последици за износа на селскостопански продукти.

Минималните цени може да влязат в сила още през август. Те ще се прилагат за пшеница, царевица, соя, рапица, слънчогледово масло и други селскостопански продукти. Правителството иска да затвори данъчната вратичка с минималните цени. Очевидно в Украйна има все повече случаи, в които търговците купуват зърно в брой у дома, за да изнасят стоките на изкуствено намалени цени и да спестят данъци в процеса.

ЕС също така ограничава вноса на мед от Украйна
Въвеждането на минимални цени обаче може да бъде и отстъпка за Европейската комисия, тъй като процъфтяващият украински износ на селскостопанска продукция за вътрешния пазар отново надхвърли прага и задейства „аварийна спирачка“. Този път защитната мярка засяга пазара на мед.

Във вторник (20 август) Европейската комисия установи, че прагът за безмитен внос на мед от Украйна в ЕС, предвиден в „автономните търговски мерки“ от около 18 507 тона, е надвишен. Това означава, че митата  за най-облагодетелствана нация ще се прилагат за допълнителен внос.

По принцип аварийната спирачка на ЕС се прилага за седем селскостопански продукта. Тя се задейства веднага щом текущият внос на продуктите достигне средногодишната аритметична стойност, регистрирана между 1 юли 2021 г. и 31 декември 2023 г.

За овеса, яйцата, захарта и зърнените култури тези прагове за внос вече са надхвърлени и ограниченията за внос са задействани от брюкселския орган. Само за царевица и птиче месо от Украйна все още не е задействана аварийната спирачка.

В средата на юли еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски заяви, че безмитните квоти за царевица и птиче месо са изчерпани съответно с 65% и 59%.

Горна граница на износа на пшеница от Украйна
Според украинските медии правителството в Киев също преговаря със селскостопанската индустрия за въвеждането на горна граница на износа на зърно.

Докато Министерството на земеделието иска да ограничи износа на пшеница до 15,2 милиона тона през пазарната 2024/25 година, организацията на зърнената индустрия (UGA) призовава за максимално количество от най-малко 17 милиона тона.

Украинските фермери вече до голяма степен са завършили прибирането на реколтата от зърно и рапица. По данни на Министерството на земеделието в Киев реколтата от пшеница възлиза на 21,68 милиона тона. Това е с 5,5% по-малко от предходната година. При 5,48 милиона тона реколтата от ечемик е с около 10 процента по-малка от тази през 2023 г. Реколтата от рапица донесе значителни загуби: при 98% от прибраните площи, тазгодишното производство от само 3,36 милиона тона е с почти 1,4 милиона тона по-малко от миналогодишните 4,75 милиона тона.

Износът на пшеница не се очаква да достигне равнището от предходната година

Украйна започна експортния сезон 2024/25 с много високи темпове. Според Министерството на земеделието износът на зърно от 1 юли до 19 август вече е достигнал 5,79 милиона тона, с около 2 милиона тона повече от същия период на миналата година.

Министерството на земеделието на САЩ (USDA) прогнозира, че износът на украинска пшеница може да достигне общо 14 милиона тона през 2024/25 г. Това би било около 4,4 милиона тона или почти 24% под нивото от предходната година.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини