Хора бедстват без да е обявено бедствeно положение…

България плаче за една, но истинска съвременна водна стратегия, а не за няколко стари и по проектчета

С всеки изминал ден все повече селища в България остават без вода. Безводието малко по малко превзема страната ни със страшна сила.

Хиляди хора вече са на сух режим или по 16 часа в денонощието, или през цялото денонощие и в рамките на дни. Оставени са без вода за пиене, без шанс за елементарна хигиена в 21 век, обречени са на зарази  и болести…

Нищо че имаме Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор (НСУРВС) на Република България, която е качена на челно място на сайта на МОСВ. И на която пише, че е разработена във връзка с изискванията на Закона за водите./ Чл. 151. (1) (Нова – ДВ, бр. 18 от 2005 г., в сила от 20.01.2005 г.)

Пише още, че Народното събрание я е приело.

Питаме…Ами, ако тази стратегия не работи, тя не трябва ли да бъде променена или такава ще си остане с някои поправчици отвреме навреме?

Според МОСВ в основните етапи на разработването й са влезли десетки детайлни анализи на ситуацията в сектора, за водните ресурси и инфраструктурата във водния сектор.

Към стратегията има и План за действие  в краткосрочна (2013-2015 г.), средносрочна (2016-2021 г.) и дългосрочна (2022-2037 г.) перспектива. И какво от това? Какво пише в този план и работи ли?

Там още пише, че тази стратегия трябва да е придружена от анализ на водопотреблението и бъдещите нужди от вода,  от анализ на водностопанската инфраструктура,  от анализ на удовлетвореността на населението и бизнеса от предоставяните услуги във водния сектор.

Къде са тези анализи, адекватни ли са на днешния ден?

Пълен смях е последният анализ за удовлетвореността на населението…Кога го питаха това население дали е удовлетворено, и кога го писаха анализа?

А пресен ли е анализът им на нормативната уредба, регулираща отношенията във водния сектор? И за   капацитета на институциите, имащи отговорности в управлението на водите?

И дума не става за това, че е дошло ново време, което иска нови анализи и мерки за българските води и граждани.

Защото десетки хиляди станаха вече българите, оставени като риби на сухо и всеки ден стават повече, и ставаме свидетели както на протестите, така и на  плача им.

В това време и на страниците на МРРБ четем други розови приказки…Че имало един Проект „Водните стратегии на България за преход към климатично неутрално и устойчиво общество“…

Че то не за една, а дори за няколко водни стратегии говорят господата от това Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). В партньорство с бенефициентите от МОСВ и Сдружение  Клуб „Икономика 2000“ те се хвалят, че изпълнявали проект LIFE WatClima „Водните стратегии на България за преход към климатично неутрално и устойчиво общество“.

Той  се финансирал от Програма „LIFE“ на Европейския съюз и е на стойност 2 100 000 евро.

Целта му е подготовката на страната за посрещане на  предизвикателствата през следващото десетилетие.

Божееее….те хората ни в това десетилетие умират от жажда и се гърчат на сухо…Те за следващото предизвикателствата търсели.

Недостигът на питейна вода и нейното качество, наводненията и екстремните метеорологични явления вследствие изменението на климата създавали сериозни притеснения пред водния сектор, казват от МРРБ.

Констатират, че това изисквало планиране и прилагане на стратегически решения и повишаване на капацитета на публичните и частни участници в сектора.

Приказки, приказки…все в розово. Е, щом е по проект, бива!

В рамките на проекта още е казано, че е планирано разработване на две дългосрочни национални стратегии, съчетаващи целите за климата в политиките за водния сектор в България и адресиращи прехода към климатична неутралност и общество, устойчиво на измененията на климата.

Пилотно ще бъдат разработени планове за действие за преход към климатична неутралност в две ВиК дружества – за областите Перник и Хасково, и ще се реализират демонстрационни дребномащабни инвестиционни мерки от разработените планове.

Ще се разработи и методическо ръководство за изготвяне на планове за действие.

Наистина…твърде дребномащабно, господа експерти и министри. И ако на това ще разчита жадуваща България!!! Дръжки!

Изпълнението на това проектче трябвало да приключи в началото на месец декември 2025 г.

А дотогава и преди това кой ще ги маркира, посочи, начертае, проектира, визуализира и реализира едромащабните мерки,  господа от министерствата и Министерски съвет???

Че става страшно положението в много райони на България и хора бедстват без да е обявено бедствено положение???

Диана Ванчева

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини