Развиващите се икономики движат селското стопанство, ролята на Китай намалява

Развиващите се икономики, които играят важна роля на международните селскостопански пазари през последните 20 години, ще продължат да влияят на развитието, според последния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Докладът за перспективите за селското стопанство през 2024-2033 г. предвижда, че Индия и страните от Югоизточна Азия ще увеличат своя дял в селскостопанското производство и потребление, докато влиянието на Китай ще намалее. Очаква се общото земеделско потребление да нараства с 1,0% годишно, като потреблението на храни ще се увеличава с 1,2% поради нарастването на населението и доходите. В страните със средни доходи дневната консумация на храна ще се увеличи със 7% до 2033 г., докато в страните с ниски доходи само с 4%, което затруднява постигането на целта за изкореняване на глада до 2030 г.

Въпреки нарастващите селскостопански емисии, интензитетът на парниковите газове се очаква да намалее поради подобренията в производителността. Общото производство обаче ще увеличи емисиите с 5%. Според ОИСР реалните международни цени се очаква леко да намалеят, но местните цени на дребно може да не отразяват този спад поради инфлацията и разходите за доставки.

При стоките, използването на пшеница за човешка консумация ще продължи да доминира над продуктите за животинска храна. Птичето месо ще заема водеща позиция в месния сектор с 43% дял от производството, докато световното производство на мляко се очаква да нараства с 1,6% годишно. В рибарството, 55% от продукцията ще идва от аквакултури. Очаква се цените на растителните масла и маслодайните семена да се повишат поради нарастващото търсене както за храни, така и за суровини за биодизел. В сектора на памука, световното производство се очаква да достигне 29 милиона метрични тона до 2033 г., като Китай и Индия ще бъдат водещи производители.

Селскостопанско производство

80% от увеличението ще бъде резултат от подобрената възвръщаемост.

Според доклада, глобалното селскостопанско производство се очаква да нараства с 1,1% годишно през следващото десетилетие. Основният двигател на този растеж ще бъде животновъдството с 1,3%, следвано от риболова с 1,1% и растениевъдството с 1,0%. Растежът в растениевъдството ще се дължи предимно на повишената производителност на съществуващата земя, а не на разширяването на обработваемата площ, което ще доведе до намаляване на интензивността на глобалните емисии на парникови газове (ПГ) в селското стопанство. По същия начин, значителен дял от растежа в животновъдството и рибарството ще бъде резултат от подобряване на производителността, въпреки че разширяването на стадата също ще допринесе за увеличаване на производството. Въпреки тези очаквани подобрения, особено в по-малко продуктивните страни от Африка и Азия, значителните разлики в производителността ще продължат, което ще затрудни доходите на земеделските стопанства и продоволствената сигурност, увеличавайки търсенето на внос на храни.

По-бавен растеж в Европа

Растежът на селскостопанското производство ще продължи през следващото десетилетие, главно поради подобренията в добивите в страните с ниски и средни доходи. Европа и Централна Азия се очаква да растат най-бавно, докато в Северна Америка и Латинска Америка растениевъдството ще надделее над животновъдството.

Потребителите искат устойчивост

През 2033 г. консумацията на месо на глава от населението се очаква да бъде най-високата в Западна Европа, достигайки 52 кг на човек. Млечните продукти, особено сиренето и маслото, ще продължат да имат високи предпочитания на потребителите, докато потреблението на риба ще се увеличи, като Централна Азия и ЕС ще бъдат водещи. Моделите на потребление ще се развиват към по-здравословен и по-устойчив избор.

Маслодайни семена

Очаква се растителните масла да съставляват 55% от общото търсене на храни до 2033 г. Употребата им за биодизел, която в момента е около 16% от глобалната употреба, се очаква да нарасне, особено в Индонезия, Бразилия и САЩ. Протеиновото брашно, използвано почти изключително за храна на животни, ще бъде ограничено от по-бавния растеж на световното животновъдство, особено в страните с високи доходи. Продължаващата низходяща корекция на цените в сектора на маслодайните семена се очаква да продължи през първите години на проучването, след което цените ще се повишат леко в номинално изражение, но ще спаднат в реално изражение.

Зърнени култури

През следващото десетилетие световното производство на зърнени култури се очаква да нарасне с около 350 милиона тона до 3,2 милиарда тона, главно поради увеличаване на производството на царевица и пшеница. Растежът на потреблението се очаква да се забави в сравнение с предходните десет години, главно поради по-слабото нарастване на търсенето на фуражи, биогорива и други промишлени приложения. Световната търговия се очаква да нарасне с 16% до 551 милиона тона. Пшеницата ще допринесе с 35% за увеличението, царевицата с 52%, а оризът с 7%. Очаква се дългосрочният спад на цените в реално изражение да продължи.

Месо

В средносрочен план се очаква средната дневна консумация на месо на глава от населението да се увеличи с 3%, или с допълнителни 0,5 кг годишно до 2033 г., което е половината от увеличението през предходното десетилетие. Глобалното потребление на месо се очаква да нарасне с 12% до 2033 г. Прогнозите сочат, че световната популация на животните ще достигне 2 милиарда едър рогат добитък, 1 милиард прасета, 32 милиарда птици и почти 3 милиарда овце. Очаква се реалните цени на месото постепенно да се върнат към дългосрочната си низходяща тенденция.

Млечни продукти

Глобалното производство на мляко (около 81% краве мляко, 15% биволско и 4% козе, овче и камилско мляко взети заедно) се очаква да нараства с 1,6% годишно през следващото десетилетие, достигайки 1,085 милиона тона през 2033 г., подкрепено от увеличената продуктивност на животните. Най-силен растеж се очаква в Югоизточна Азия и някои африкански страни, макар и от ниска база. Този темп на растеж е по-бърз от другите основни селскостопански продукти. С увеличаването на доходите и населението се очаква в средносрочен план да се консумират повече млечни продукти. Очаква се по-нататъшен ръст на потреблението на сирене в Европа и Северна Америка. Като цяло, цените на млечните продукти се очаква да се развиват в съответствие с други основни селскостопански продукти.

Земеделска земя

Очаква се земеделската земя да бъде намалена с 3,4 милиона хектара, главно на пасища, като растежът на производителността ще бъде от решаващо значение за този процес. Този спад ще бъде концентриран в Европа, но неравномерно разпределен. В Западна Европа обработваемата площ и пасищата ще намалеят, докато в Източна Европа и Централна Азия спадът на пасищната земя ще бъде частично компенсиран от увеличаването на реколтата. До 2033 г. използването на торове на хектар ще се увеличи с 8%, главно в Източна Европа и Централна Азия, докато в Западна Европа увеличението ще бъде 5%. Производството на зърнени и маслодайни култури ще се увеличи главно в Източна Европа, като Русия ще отбележи значителен ръст при царевицата (26%), пшеницата (15%), соята (28%) и други маслодайни семена (17%) през следващото десетилетие.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини