Как Николай Чистов получи в сушата два пъти по-високи добиви от слънчоглед с два пъти по-ниски разходи?

Николай Чистов е земеделски производител от района на Ямбол. На площ от 4000 дка отглежда зърнено-житни култури, кориандър и нахут. За ефективната растителна защита и подхранване на културите разчита до голяма степен на Амитица ООД. В тази суха година той успява да получи два пъти по-високи добиви от слънчогледа в сравнение със своите съседи в същите землища и при това – с два пъти по-ниски разходи. Как?

Тази година в слънчогледа приложихме нов микробактериален продукт срещу суша. Биотринсик И 280 ФП за  третиране на семена, съдържа мощни микроорганизми Cladosporium tenuissimum, които предпазват слънчогледа от воден стрес, увеличават растежа на корените и спомагат за подобряване на количеството вода и хранителни вещества, които растението може да поеме и използва.

Освен това ние традиционно правим третиране на семената с няколко микробиални продукта от Амитица – Натуралис, Екопроп, Биоспектрум. Едни от тях са срещу насекоми, другите са за по-бързо развитие на корените, трети са за по-бързо покълване.  Въпреки, че семената на хибридите идват третирани, аз ги третирам допълнително с продуктите, предлагани от Амитица. И след това вече сложихме в сеялката Биотринсик.

Какви са резултатите?

 Това, което е сигурно, че в област Ямбол, община Тунджа, където се намира моето стопанство, имам среден добив от слънчогледа 200 кг/дка, а в същите землища средният добив е 100 кг/дка. Контролите при мен също имаха по 100 кг/дка добив. Посевът стоя много по-дълго зелен. И няма на какво друго, освен на Биотринсик да го отдам.

Ако направите равносметка, то значи инвестицията се е изплатила?

Според мен това третиране вече е абсолютно задължително за слънчоглед и царевица. С него всеки земеделец има шанс да постигне някакъв нормален добив дори при много крайни климатични условия, каквито имаме тази година.

Какви бяха при вас количествата на валежите?

Всички валежи при нас приключиха на 12 юни. След това стана 40 градуса и се държи така оттогава.  Но по-големият проблем е, че нямаше зимни валежи и влагозапасеност на почвата. Няма влага в дълбоките слоеве на почвата, което е най-критичното за слънчогледа. И въпреки всичко това моят слънчоглед се държа много добре.

Какви други препарати от Амитица ползвате?

Биоспектрум на всичките си площи. Това е  органично обогатен микробиологичен продукт, който повишава продуктивността на растенията и подобрява състоянието на почвата. Съдържа микориза, азотфиксиращи, фосфор и калий мобилизиращи бактерии. Милиардите полезни бактерии превръщат хранителните вещества (N:P:K Si) в достъпни за растенията форми и насърчават тяхното усвояване, следователно могат значително да намалят нуждата от синтетични минерални торове в дългосрочна практика. Той усвоява азота от въздуха и разблокира фосфора и калия от почвата. Дозировката на този продукт е едва 25 грама на декар. Но има и още едно предимство. Ако условията не са благоприятни за развитието на растенията, този продукт не изтощава растенията както внасянето на минерален тор. Ако както в настоящата година има много голяма суша, бактериите в Биоспектрум, не стресират допълнително растенията. Докато минералните торове, внесени в големи количества при условия на суша, още повече свалят добивите въпреки по-високите направени разходи. А аз избягвам този проблем и с минимални разходи постигам добри оптимални добиви. И това го дължа на фирма Амитица, това е безспорно. Работя с тях от 10 години и съм сигурен. Земеделците ме познават, аз самият съм представител на земеделска техника и няма да ги посъветвам нищо лошо. За мен е важно земеделците да са в добро финансово състояние.

Как започнахте работа с тях. Земеделците все още малко трудно се доверяват на този тип препарати, като че ли…

Аз не съм биологичен производител. Но тези продукти са чудесно допълнение към конвенционалните. А много често вършат и по-добра работа. В някои случай постигат това, което химичните препарати не могат. Освен това вече има много забрани за използване на химични продукти и трябва да ги спазваме. В тези случаи биологичните решения помагат. И аз съм сигурен, че помагат. Виждам го с очите си на полето.

Разкажете ни за вашето стопанство

Моето стопанство е около 4000 дка. Разделено е в 3-4 землища. Това е концепцията, в която аз вярвам. Не вярвам в много големите стопанства. Вярвам в средните семейни стопанства.

Разделям площта на различни култури. Най-малко 4, а понякога и 5. Правя го заради сеитбообръщението. Стремя се всяка култура да идва на едно и също поле поне през 4 години. Аз вярвам, че дори финансово това е най-изгодното. Да, няма да имаш хазартни свръхпечалби някоя година, но със сигурност ще имаш устойчивост, което е много по-важно в нашия бизнес. Никога не прибягвам към крайности от типа на 50-60% една култура. Това е грешка за мен.

Другото, в което не вярвам е но-тила. За нашия район за мен тази технология е грешна. Имаме много тежки почви, смолници. Ако няма обработки, проблемите стават много. При нас е гарантирано сухото и горещо лято, тоест нямаме никакъв шанс за междинни култури, освен ако не е поливно земеделието. Но ако е поливно пък няма смисъл от но-тил.  Освен това не работя с понижени норми на сеитба. Слънчогледът го засях със 6500 семена на декар.  Разбира се, работя с техника на CLAAS и AMAZONE, който са на най-високото ниво.

Но категорично мога да заявя, че в Амитица имат решения, които са много добри и успехът ми се дължи на техните препоръки. Компанията има отлична  стратегия. Не залага на много скъпи продукти или такива, които трябва да се прилагат в много големи дози, така че употребата им да стане непосилна. Стратегията на фирмата е продуктите да са достъпни. Въпреки, че продуктите за биологично земеделие обикновено са по-скъпи, в Амитица успяват с дози и стратегия да излизат финансово по-изгодно дори от конвенционалните продукти на този, който ги ползва.

Трендът за използване на микроорганизми набира популярност в цял свят. Всички световни компании в химическата промишленост вече предлагат такива препарати в своето портфолио. Наистина те са с по-високи цени. Докато при Амитица и техните бизнеспартньори от чужбина високото качество на продуктите е съчетано с много добри цени. Защото те са изминали този път в продължение на 20 години и са подбрали в портфолиото си решения, които са много изгодни финансово за земеделците.

Ще дам пример. Аз имам разход при слънчоглед 10 кг амониева селитра, което е около 6 лв/дка и 4 лв/дка Биоспектрум. И това ми е цялото торене. А това е финансово предимство от 20-25 лв/дка. И на всичкото отгоре имам 100 кг/дка повече добив. Мисля, че няма какво да добавя към това. И това го дължа на консултациите със специалистите от Амитица.

Разбира се, това е процес, който се извървява, докато се установи правилната технология за стопанството. Но за мен това е икономически много по-издържан вариант отколкото да рискуваме и да се надяваме, че ще имаме дъждовно лято.

Много е вероятно успехът да се дължи на цялостната комбинация на продуктите. Защото, ако бях използвал само Биотринсик, но с много минерален тор, може би пак нямаше да имам такива добиви. Но така ме посъветваха от Амитица, такава схема ми изготвиха, така го приложих и резултатите са добри. Затова е важно фермерите не просто да вземат един продукт и да го прилагат, както си решат, а да направят цялостна технология със специалистите от фирмата. Защото в добри години всеки може да получи добри резултати. Технологиите и правилните решения са критични в сухи години като настоящата. А изглежда всички години от сега нататък ще са тежки и сухи.

Имате цялостен поглед върху земеделието – и от страната на земеделец, и от страната на търговец. Какво е положението? Толкова страшно, колкото изглежда ли е?

Положението е много зле, но може да се окаже оздравително и рисковите капитали да се изтеглят от земеделието. А истинските земеделци, на които ръцете им са заровени в пръстта, винаги ще останат. Няма да се загуби земеделието. Но трябва да се направят някои неща от страна на държавата. Най-важното е напояването. Залесяването и горските пояси трябва да се възстановят. И би било чудесно, ако имаме една по-устойчива политика за поземлените отношения.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини