Националната програма за вредителите по лозата дава пълен отговор за болестите и неприятелите и препаратите за борба с тях

Най-накрая България има разработена Национална програма от мерки за контрол на вредителите по лозата. В нея са разработени от специалисти всички агротехнически мерки. начини на формиране, напояване, торене, болестите и неприятелите по лозата, както и нови такива и техните причинители, гостоприемници, симптоми и епидемиология.Поставен е фокус не само по отношение на добива, но и на качеството на добитaта продукция.

Известно е че, един от най-големите проблеми, пред които са поставени лозарите е опазване на реколтата

от болести и неприятели. В зависимост от агрометеорологичните условия ежегодно в лозовите масиви се размножават и нанасят загуби икономически важни вредители като мана, брашнеста мана, сиво гниене, екскориоза по лоза,  шарен гроздов молец, лозова щитовка, жълт лозов акар.

При подходящи условия по лозите се появяват и намножават и много други вредители.

Новите изисквания на европейската политика, по отношение устойчивата употреба на пестициди е вплетена в програмата с цел намаляване на тяхната употреба.

Програмата  обхваща целия период на отглеждане на лозата – от фенофаза „покой“, през цялата вегетация до „начало на опадване на листата“.

Разгледани са всички вредители, при които от изключително важно значение е моментът, в

който да се предприемат първи действия за контрол, за да не се допусне причиняване на повреди по растенията и загуби.

Посочени са и конкретни химични мерки за контрол при определени вредители

И фазите, в които да се прилагат. Например срещу причинителя на брашнестата мана – преди настъпване на зимния покой, преди есенните слани и окапването на листата – третиране с продукт за растителна защита, съдържащ активно вещество сяра. Това е нужно, за да се намали зимуващия запас на патогена,  което ще осигури нормално развитие на растенията в

началото на вегетация и ще намали броя на вегетационните третирания.

Това е растителнозащитно мероприятие, което не е популярно сред лозарите в България, а се прилага от водещи в лозарството европейски страни. Предложението е направено от учени от Аграрен университет – Пловдив, в резултат на проведени изследвания.

Третирането на растенията срещу причинителя на екскориоза по лоза в самото начало на вегетацията -от фенофаза „начало на набъбване на пъпките“ до

фенофаза „третите листа са отворени“ – е друг основен момент, който се пропуска от

лозарите, а болестта е особено вредоносна за младите леторасти и води до загиване на основните пъпки, изтегляне на рамената и тяхното отмиране.

Особено внимание в програмата е отделено на „векторите“ – организми, които пренасят и разпространяват причинители на болести – вирусни и  фитоплазмени. Лозовата щитовка например е вектор на редица вирусни заболявания по лозата.

Програмата предвижда да се намали зимуващия запас на неприятеля с прилагането на

продукт за растителна защита с активно вещество – парафиново масло.

В програмата е предвиден и контрол на вектора Американска лозова цикада – преносител на фитоплазмата, която е причинител на Златисто пожълтяване на лозата. Фитоплазмата е включена в Списъка на карантинните вредители  на ЕС и е от  вредителите, за които е известно, че се срещат на територията на Съюза. Тя е установена вече и на територията на България. Някои европейски страни (Франция) вече прилагат програми за задължително инсектицидно третиране или за санитарно изкореняване на лози, с цел да се ограничи разпространението на златистото пожълтяване на лозата.

Националната програма е предназначена за специалисти – агрономи и земеделски стопани.

Разработена е от работна група, в която влизат най-изтъкнатите специалисти от МЗХ, БАБХ, Център за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), Аграрен университет – Пловдив; „Агрономически факултет“ към Лесотехнически университет, Институт по лозарство и винарство в Плевен.

Агрономите и лозарите могат да се запознаят с цялата програма, както и с препоръчваните мерки и препарати за борба с болестите и неприятелите – на страницата на БАБХ.

 

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини