Помощи и замразяване на плащанията по кредитите за румънските фермери, пострадали от сушата

Румънското правителство ще одобри система за застраховане на земеделска земя, за да помогне на фермерите, чиито култури са били засегнати от сушата, заяви министърът на земеделието Флорин Барбу в сряда, пише Ройтерс.

„Първо разговаряхме с банките и финансовия регулатор и се споразумяхме за формула за механизъм за създаване на система за застраховане срещу суша за 7 милиона хектара земеделска земя, като се вземат предвид пролетните и зимните култури“, каза Барбу.

„Този механизъм осигурява компенсация до 3000 леи (671,14 долара) на хектар, което ще доведе до отключване на кредитиране за румънските фермери“

Други мерки, които правителството каза, че правителството ще одобри през следващите дни, включват увеличаване на държавните гаранции за земеделски заеми, предоставяне на държавна компенсация до 1000 леи (223,71 долара) на повреден хектар преди сеитбата на зимните култури и замразяване на плащанията по заемите до декември 2025 г.

През юли Барбу каза, че досега са засегнати почти 2 милиона хектара царевица и слънчоглед, някои анализатори нарекоха тази цифра подценена.

„Не съм съгласен с оценките на министъра, загубите са по-големи“, каза Сезар Георге от AGRIColumn, румънска консултантска фирма за пазара на зърно.

Той също така каза, че мерки като замразяване на плащанията по заемите на фермерите ще засегнат продавачите и дистрибуторите на суровини.

Георге изчислява, че производството на царевица в Румъния ще спадне до 6,7 милиона тона тази година, значително по-ниско от прогнозите на Argus и AgroBran съответно за 7,5 милиона тона и 7,7 милиона тона.

Според неговите оценки реколтата от слънчоглед ще падне под 2 милиона тона през 2024 г., докато реколтата от пшеница ще бъде 9,6 милиона тона.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини