Гръцките фермери обявиха стачна готовност

Те искат незабавно обезщетение, за да покрият големите щети от природните бедствия като урагана Даниил и сушата. За повече обезщетения за щетите настояват земеделските сдружения на Пелион, които миналия понеделник  проведоха нова среща в Загора.

Земеделските асоциации изразиха гнева си от ниските размери на  обезщетенията и подчертаха поредица от претенции за решаване на общите си проблеми, особено за несъществуващата защита от наводнения в района почти година след миналогодишните бедствия.

Решението на фермерите е продължение на борбата и всички фермери и животновъди са поканени да се мобилизират на кръстовището Велестино в петък 30 август.

Там фермерите и животновъдите от Магнезия ще положат усилия да излязат на кръстовището на Велестино и да отворят пътните такси в знак на протест.

Ще се проведе и събрание на PATHE за вземане на решения за продължаване на борбата.

Фермерите искат:

–Справедливо обезщетение от ELGA с еднакъв начин на плащане за всички.

–Да се преодолеят различията между земеделците.

– Да се компенсират всички фермери с 1000 евро на декар в ябълки, кестени и орехи.

–Попълване на загубените доходи за животновъдите.

– Компенсиране на производителите на маслините за щетите от сушата.

– Намаляване на производствените разходи, безмитен петрол, таван от 7 цента за Kwh и премахване на енергийния обмен. Субсидиране на селскостопански стоки и фуражи, както и премахване на ДДС върху тях и стоки от първа необходимост за всички.

–Промяна в регламента на ELGA за застраховане и компенсиране на 100 % производство и капитал от всички природни бедствия и болести. Незабавно изплащане на обезщетение, което не е предоставено.

–Минимални гарантирани цени, които покриват производствените разходи и оставят жизнеспособен доход за земеделските стопани.

– Незабавни възстановявания след бедствия от „Даниел“ и „Елиас“.

–Незабавен ремонт и поддръжка на пътната мрежа и строителството на селски пътища.

–Предприемане на всички необходими мерки за безпроблемното функциониране на здравните центрове.

– Да се проучи и приложи интегриран план за инфраструктурни проекти, които окончателно да решат проблема в района, където често се случват наводнения, и да извършат необходимите работи по защита от наводнения и защита на селата, къщите, нивите и земеделските съоръжения.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини