Чек-лист за обработка на семена на есенниците

Селскостопанските производители почти нямат време за почивка. Едва завършили прибирането и осигуряването на съхранението на реколтата, вече трябва да мислят за сеитбата на есенниците. На какви моменти трябва да се обърне внимание и какви фактори да се вземат предвид при подготовката на семенния материал.

Основни моменти:

  1. Сортови качества: Сортовете трябва да бъдат районирани, т.е. подходящи за отглеждане в определен регион.
  2. Посевни качества: Лабораторната кълняемост на семената трябва да бъде не по-малко от 92-95%, а влажността – в зависимост от географската зона, не по-ниска от 14-16%.
  3. Почистване на семената: Семената трябва да се почистват от малки и повредени зърна; в посевния кондиционен материал на хлебните зърнени култури делът им не трябва да надвишава 0,5-1,0% от теглото. Такова ниво на чистота осигурява високо качество на обработката (над 90%). Важно е да се извършва старателно почистване на семенния материал, като се отстраняват осили, прах, малки зърна и люспи. Тези фракции имат голяма относителна повърхност и свързват значително повече препарат, отколкото основния посевен материал. Масата на 1000 зърна е един от ключовите показатели, характеризиращи свойствата на зърното и неговата технологична стойност при обработката. Колкото по-висока е масата на 1000 зърна, толкова по-малко количество зърна трябва да се обработват с определено количество препарат. При ниска маса на зърната е необходимо да се увеличи разходът на вода за нанасяне на препарата върху семенния материал (до 11-12 л/т).
  4. Фитоекспертиза: След избора на сорта и оценката на посевните качества е важно да се обърне внимание на наличието на патогенни микроорганизми, които могат да повлияят негативно на растежа и развитието на растенията, а в някои случаи да доведат до тяхната гибел. В това ще помогне фитоекспертизата на семената, която ще определи видовия състав на патогените и степента на заразеност на зърното.
  5. Избор на препарати: За защита на бъдещата реколта е необходимо да се извърши обработка на семената. В момента съществува широк избор от препарати за обеззаразяване. При избора на препарат трябва да се ориентирате преди всичко по резултатите от фитоекспертизата на семената и нивото на инфекция, оставено от предшественика. Също така е важно да се провери качеството и съдържанието на активното вещество в избрания препарат, особено ако има съмнения относно неговата автентичност или условията на съхранение и транспорт на агрохимикатите. Това се отнася  и за всички пестициди.
  6. Смесена инфекция: Опитът показва, че семената на зимните зърнени култури често съдържат смесена инфекция. В тази връзка се препоръчва използването на препарати, съдържащи две или повече активни вещества с широк спектър на фунгицидно действие.
  7. Бактериози: За намаляване на вредното въздействие на бактериозите трябва да се използват препарати с активно вещество тирам.

Опитът показва, че семената на зимните зърнени култури най-често съдържат смесена инфекция. Поради това се препоръчва използването на препарати, съдържащи две или повече активни вещества с широк спектър на фунгицидно действие.

За намаляване на вредното въздействие на бактериозите трябва да се използват препарати с активното вещество тирам. Всяка година зимните зърнени култури са изложени не само на болести, но и на вредители. Зърнените мухи и житната бълха нанасят щети на растенията, особено при сухо и горещо време по време на поникването. За намаляване на тяхното вредоносно въздействие се препоръчва третиране с инсектицидни препарати. Могат да се използват и препарати с едновременно фунгицидно и инсектицидно действие.

За повишаване на ефективността на третирането и намаляване на заразеността на посевите с фузариозна  плесен, фузариозни и хелминтоспориозни гниения, могат да се добавят биопрепарати в резервоарната смес.

Семената обикновено се обработват с контактни, системни или комбинирани препарати. Контактните фунгициди осигуряват защита на кълновете за кратък период – от 10 до 15 дни. При повишена влажност и температура на почвата фунгицидът се разрушава по-бързо. Обработката на семената може да се извърши предварително (15-90 дни и повече) или непосредствено преди сеитба (1-15 дни).

Предварителната обработка на семената помага за удължаване на тяхната фаза на покой, което е особено важно за току-що събраните семена. При предварителна обработка влажността на семената трябва да остане стабилна, за зърнените култури този показател е 10-12%. Обработените семена трябва да се съхраняват на сухо място.

Третирането трябва да се извършва в специално оборудвани за това места при спазване на всички необходими мерки за безопасност!

Ако за сеитба се използват закупени и обработени семена, е необходимо да се провери качеството на тяхната обработка. Същата проверка трябва да се извърши при използване на ново оборудване.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини