Комбинирането на земеделието с производството на зелена енергия може да увеличи значително добивите и доходите на фермерите

Комбинирането на земеделието с производството на зелена енергия може да увеличи продоволствената сигурност и да генерира допълнителни доходи за фермерите.

Разполагането на слънчеви панели и отглеждането на култури на една и съща земя може да бъде решение за стимулиране на възобновяемата електроенергия в Чехия, Унгария, Полша и Словакия, достигайки еквивалента на 68% от днешното търсене на енергия в тези страните, според ново проучване.

Проучване на енергийния мозъчен тръст Ember твърди, че комбинирането на електричество и производство на култури, практика, наречена агрофотоволтаична земя, само на 9% от земеделската земя може да задоволи нуждите от електроенергия на селското стопанство и преработката на храни в региона.

Базираната във Великобритания неправителствена организация предполага, че 180 GW слънчеви панели могат да бъдат инсталирани на култури в страните от Централна Европа – три пъти повече от целевия капацитет до 2030 г., заложен в проектите на национални енергийни планове, и седем пъти повече от общия инсталиран капацитет в страните в момента.

С 19% от обработваемата земя на ЕС, така наречените страни от Вишеградската четра произвеждат непропорционално голямо количество основни култури като пшеница, овес и ръж, производство, което Ембър отбелязва, че може да бъде застрашено от нестабилните цени на торовете, повтарящите се суши и екстремните метеорологични явления.

Анализът показва, че освен осигуряването на допълнителен поток от приходи за фермерите, инсталирането на слънчеви панели може да подобри задържането на вода в сухи години и да предпази културите от екстремни метеорологични условия – в някои случаи всъщност увеличава добивите.

За сенколюбивите плодове или плодове надземните агрофотоволтаици могат да доведат до увеличение на реколтата с до 16%, като същевременно произвеждат 63% от електричеството на традиционната слънчева батерия, заключава докладът.

„Тъй като Европа е все по-застрашена в нестабилни времена, продоволствената сигурност и енергийната сигурност са абсолютно жизненоважни“, каза д-р Павел Чижак, анализатор на данни и един от авторите на доклада. „Инсталирането на слънчеви панели в селското стопанство може да помогне на фермерите да допринесат и за двете, като същевременно поддържат бизнеса стабилен и печеливш.“

Чижак отбеляза, че „законодателството и рамките за подкрепа“ ще бъдат от съществено значение за отключване на потенциала на селскостопанските фотоволтаици, които са изправени пред същите трудности при достъпа до електрическата мрежа като конвенционалните слънчеви панели, докато от четирите изследвани държави само Чехия има целенасочени регулации за района.

Във Франция, Германия, Италия и Нидерландия регулациите позволяват споделеното използване на земята за селско стопанство и производство на електроенергия без загуба на селскостопански субсидии, факт, който вече даде възможност за над 200 селскостопански фотоволтаични проекта, разгърнати в цяла Европа.

В Полша казус, разглеждащ агрофотоволтаичната промишленост и пшеницата, заключава, че приходите от хектар могат да бъдат дванадесет пъти по-високи от тези само от пшеница, каза Ембер, с потенциална годишна печалба от 1268 евро на хектар от комбинираните продажби на електроенергия и пшеница – рязък контраст с традиционното производство на пшеница, което се очаква да генерира нетни загуби през 2024 г.

Фермерите обаче може да се нуждаят от малко убеждаване. Марион Пико, генерален секретар на базирания в Брюксел Европейски съвет на младите фермери (CEJA), каза пред Euronews, че основното притеснение сред фермерите относно внедряването на слънчева енергия е, че плодородна земя може да бъде прехвърлена на слънчеви панели без възможност за отглеждане на култури.

„Слънчевите фотоволтаици могат да осигурят допълнителни потоци от приходи, стига да не компрометират икономическата, социалната и екологичната стойност на земеделските почви и с приоритет да се даде на инсталирането на покриви на сгради или ефективната комбинация с растениевъдството и животновъдството“, каза Пико.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини