Оризопроизводителите се готвят за протест заради страх от липса на вода

Председателят на Българската оризова асоциация Георги Видолов съобщи за земеделеца.бг, че организацията ще се събере днес, за да реши дали да излезе на протест. Причината е страхът, че оризовите площи може да останат без вода в най-критичния период и реколтата, произведена с много разходи да бъде провалена.

„Годината беше беше изключително трудна, каза Георги Видолов. Третата поредна година на засушаване и липса на достатъчно вода за напояване доведе до сериозни проблеми за оризопроизводството. Въпреки усилията ни, очакванията за реколтата не са оптимистични“.

Основната причина е, че управлението на водите е разделено между няколко министерства, което води до липса на координация. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) управлява големите язовири, Министерството на земеделието и храните (МЗХ) отговаря за напояването, а Министерството на енергетиката (МЕ) управлява хидроенергетиката. Това разделение води до неефективност и конфликти между институциите.

„Приоритетният ред не се спазва, твърди Видолов. Напояването трябва да бъде с приоритет след питейното водоснабдяване, но това не се случва. Например, оризопроизводството в районите на Пазарджик и Пловдив зависи от водите на язовирите Каскада „Белмекен-Сестримо“ и „Батак“, които се управляват от НЕК ЕАД.

През месец август, въпреки разрешените от МОСВ количества вода, подадените от язовирите на НЕК ЕАД – Каскада „Белмекен-Сестримо“ и язовир „Батак“ към „Напоителни системи“ ЕАД и земеделските производители, бяха наполовина по-малко.

Септември започва със същата тенденция, което допълнително влошава перспективите и увеличава риска за компрометиране на реколтата.

В същото време, за язовир „Въча“, където няма интензивно земеделие, са разрешени 50 млн. м³ за енергопроизводство. Това показва, че за частните ВЕЦ се отпускат значителни водни количества, докато за напояването, което би изисквало по-малко вода, НЕК не предоставя необходимите ресурси. Това говори за лошо управление и пренебрегване на продоволствената политика в полза на частни интереси“.

При подаване на сигнали за неспазване на месечните графици от наша страна и от страна на „Напоителни системи“ ЕАД до МОСВ, от страна на МОСВ единствено могат да напишат писмо до НЕК ЕАД за спазване на графика, което реално не води до някакъв резултат.

Оризопроизводителите в България са изправени пред сериозни предизвикателства, свързани с управлението на водните ресурси и климатичните условия. Обединяването на управлението на водите под една институция може да бъде дългосрочно решение за ефективно управление и спазване на приоритетите при водоползването, смята Видолов.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини