Институтите се стягат с оферти за есенната сеитба

Съветват фермерите каква да е технологията и как да диверсифицират риска

За есенната сеитба на българските земеделски производители ще бъде предложена богата гама от  сортове пшеница и ечемик, казват от институтите.

Зърнопроизводителите ще могат да разчитат и на сортове от най-новата селекция на научните работници.

Според тях новите им сортове се отличават с екологична пластичност, устойчивост на най-разпространените болести, висок добивен потенциал и много добро качество на зърното.

Добруджански земеделски институт например, който участва на Изложението за селско стопанство в град Добрич представи там богата палитра оригинални семена от собствени сортове полски култури, които ще предлага на земеделските производители за есенната сеитбена кампания през 2024 и пролетната кампания през 2025 г..

От зърнено-житните култури научното звено показа предбазови и базови семена от

16 сорта – обикновена пшеница

Сред тях са Пчелина, Мерилин, Енола, Фани, Драгана, Лазарка, Рада, Корона и Косара; твърда пшеница Северина; пивоварен ечемик Ахат, фуражен ечемик Тангра и Фанагория; тритикале Добруджанец, Борислав и Дони-52.

Представена бе и биологична продукция от соя, лимец и ръж.

Култури и сортове предлагат вече на фермерите и от и Института по растителни и генетични ресурси в Садово.

Сред тях са пшеница Блан – нов сорт с висок потенциал за добив, устойчива на болести и полягане, Сашец – нова силна пшеница с висока продуктивност, Победа – силна с качество и студоустойчивост, Фермер – пластичен сорт за отлично качество на зърното, Гизда –високодобивна пшеница с много добра продуктивна братимост, Никибо – високодобивен сорт, Мургавец –осилест, високодобивен сорт.

Във връзка с предстоящата есенна кампания през 2024 г., ИРГР- Садово предоставя на фермерите списък на създадените при тях сортове по култури и категории семена, които ще се предлагат за сеитба.

Семената от Садово представляват интерес за всички, които се занимават със семепроизводство за търговия или за собствени нужди, както и за тези, които вече са убедени, че сеитбата с качествени семена от подходящи сортове е една от най-важните предпоставки за получаване на високи резултати.

Институтът в Садово е не само патентован собственик на тези сортове, широко разпространени в цялата страна, но и лицензиран производител на семена, регистриран в ИАСАС и включен в списъците на ДФ “Земеделие” за предоставяне на семена по всички линии. Както и дава възможност за участие в интервенциите за насърчаване използването на култури и сортове, устойчиви към климатичните промени.

Цените определени в Института в Садово са:

– За базови семена пшеница, тритикале и ечемик – 1000 лв/т без ДДС;

– За базови семена ръж и овес – 1000 лв/т без ДДС;

– За пшеница, тритикале и ечемик С1 – 750 лв/т без ДДС;

– За ръж и овес С1 – 800 лв/т без ДДС;

– За базови семена зимен грах – 3500 лв/т без ДДС;

– За зимен грах С1 – 3000 лв/т без ДДС.

Желателно е по-рано да бъде направена заявка по електронна поща или телефон за предпочитаните сортове, категорията и необходимите количества. При интерес може да се получи и консултация за избор на сорт, подходящ за съответния район.

Всеки, който е купил семена от института, ще получи и кратка препоръчителна сортова технология за отглеждане през 2024-2025 г.

Разпределете риска чрез правилен подбор на сортов състав, това съветват учените от институтите, за да диверсифицирате риска.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини