Много стопани гледат към рапицата, как да се сее тя при суша

Трудни за земеделците условия създаде природата, за което няма на кого да се сърдим, освен да се съобразяваме максимално с агрономическата наука.

В интерес на истината увеличават се културите, върху които стопаните започват сериозно да се замислят, заради тазгодишната поредна година без валежи.

С това силно расте уязвимостта на земеделските стопанства  на климатичните условия и се засяга тяхната устойчивост, особено когато са налице  опасенията, че сушата може и догодина да се повтори като трайна тенденция. Това отново ще обрече на ниски добиви слънчогледа и царевицата след това,  което ги сполетя тази година.

Но трябва да се знае, че една от най-големите слабости до които може да се стигне е нарушеният сеитбооборот. Защото той именно е способен да оказва силно негативно влияние – както е известно всяка една култура черпи от почвата определени хранителни вещества и по различен начин. Редно е фермерите да залагат на по-голям брой култури, защото

при редуването на две-три култури през две-три години почвата се изтощава много бързо

знаят агрономите.

Тази година се увеличават зърнопроизводителите, които отново отправят поглед към рапицата, след известен застой и притеснения. Предвиждат културата за сеитба, но казват, че в същото време изчакват с нея, пак заради времето. За тези, които ще се решат да засеят рапица, нека да чуят какво казват специалистте и да научат правилата

как  трябва да се сее рапица в суша

Рапицата може да се причисли към по-капризните култури, а при отглеждането й има немалко трудности. Те започват още с подготовката за сеитба.

Най-мъчното е това, че като дребносеменна култура рапицата изисква градинско състояние на почвата, а през август – септември това е голямо предизвикателство.

Най-лесно е да се откажеш от отглеждането, но има едно „но“…

Това „но“ е всъщност е един плюс, който винаги може да бъде взиман в предвид. А именно това, че пазарите са почти винаги с отворени очи към културата, а нуждите от рапица в Европа са много повече от производството.

Освен това рапицата е една от първите култури които осигуряват доходи на фермера  напролет. Търсенето и печалбата са добра мотивация за справянето с неволите по отглеждането.

В последните години още по-остро стои въпросът с  изключително сухото време през периода на сеитбата в края на август-началото на септември.

В резултат на това  пораства рискът семената да не успеят да покълнат и да поникнат, което ще доведе до слабо развити посеви и загиване на растения през зимата поради това, че културата тогава влиза във фаза, непригодна за ниските температури.

Риск има и при провеждането на сеитба при минимални валежи, които само провокират покълването и след това растенията пак загиват от  просъхналия де факто почвен слой.

Има няколко основни принципа за това как да сеем рапица в суша

В почвата винаги има известно количество влага! Тя трябва да се съхрани! Това става като винаги след прибирането на предшественика е препоръчително да се направи обработка, която нарушава капилярите и предпазва почвата от изпарание на влага, съветва агроном Илиян Недков. Това може да се направи с дискова брана, стърнищен култиватор или продълбочаване както и друг вид обработка при конвенционалното земеделие.

Освен сеитбата всички обработки е препоръчително да се извършват през нощта! През деня силното слънце буквално изпича почвените агрегати и те вече са негодни за раздробяване!

Винаги е добре да се избягва оран в суша! Както и винаги  трябва да се използва препоръчителната гъстота за хибридите. Добри гъстоти са 30-40 растения на кв.м., при по-гъст посев растенията се конкурират помежду си и не могат да се развият добре както и да се разклоняват.

Винаги трябва да се прилага балансирано торене. А почвеният анализ е необходим, за да се постигне по-висока ефективност!

Постигането на добри резултати при отглеждането на рапица е свързано с плануването на сеитбооборот 4-5 години напред, мениджмънт на торене и т.н. Важен е изборът на предшественик!

Ечемикът например задържа повече влага от зимната пшеница.

По-ранните и по-ниските сортове пшеница изразходват по-малко вода.

Най-добрите предшественици за рапицата са бобовите култури.

В същото време, включена в сеитбооборот рапицата повишава продуктивността на следващата култура и в това отношение не отстъпва на бобовите култури като предшественик.

Сгъстеният сеитбооборот на рапицата през 2-3 години води до натрупване на причинителите на гъбни болест и неприятели, така че да се залага през 3-4 години поне. Последните години в южна България голям проблем се очертава синята китка по рапицата.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини