ЕС ще промени начина на субсидиране, то вече няма да зависи от размера на притежаваната земя

Ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен  представи проекта днес, след като го обсъди с фермери, специализирани неправителствени организации (НПО), потребители и търговци на дребно. „Необходимо е да се предприемат ясни и бързи мерки на всички нива за справяне с многобройните кризи, засягащи фермерите“, се казва в проектодокумента.

Според предложения проект субсидиите ще се разпределят не според размера на земята, притежавана от фермера или спазването на екологичните изисквания, а според това колко има нужда от помощ в определен момент и какви са доходите му. Освен това този документ включва препоръки, които трябва да помогнат за намаляване на консумацията на месо в общностите и намаляване на животновъдните дейности.

Събеседниците на вестника посочиха, че предложението ще оформи селскостопанската политика на Европейския съюз за следващите пет години. „Основното нещо е ангажиментът към промяната и климатичния преход. Има консенсус сред фермерите, търговците на дребно и потребителите, че парадигмата трябва да се промени“, добави той.

По-рано се проведоха големи демонстрации на земеделски стопани в различни страни от ЕС. По-специално, те бяха организирани в Полша, Белгия, Германия, Италия, Испания и други държави от общността. Земеделските стопани искаха да привлекат вниманието към трудната ситуация, в която се намира секторът, а също така се противопоставиха на европейската селскостопанска политика. Наред с други неща, фермерите поискаха да се ограничи или напълно да се забрани вносът на евтини селскостопански продукти от Украйна, за да се засили подкрепата за националното животновъдство. Те също така изразяват несъгласие със стратегията на ЕС за постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г. По време на митингите фермери с трактори блокираха движението по главните магистрали и блокираха достъпа до някои пристанища. Понякога действията ескалираха в сблъсъци между протестиращи и полицията.

ЕС трябва да предприеме значителна реформа на своята Общата селскостопанска политика на стойност €387 милиарда, за да субсидира фермерите въз основа на техните доходи, а не на размера на техните стопанства, според доклад, поръчан от Брюксел.

Препоръките бяха представени на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда. Те следват консултации сред фермери, неправителствени организации, потребители и търговци на храни, които завършиха с три маратонски денонощни преговорни сесии миналата седмица, подчертавайки дълбоко разделените мнения относно бъдещето на земеделието.

„Бизнесът както обикновено, било то икономически, социален или екологичен, не е опция“, се казва в доклада от така наречените Стратегически диалози за бъдещето на земеделието в ЕС. „Необходими са смели и бързи действия на всички нива“, за да се справим с „многобройните кризи“, засягащи фермерите, включително увеличените въздействия от екстремни метеорологични условия като суша, от инфлация и от нискобюджетни глобални конкуренти.

Фон дер Лайен каза пред журналисти, че фермерите преди това са се чувствали „микро-контролирани“. Тя ще „проучи внимателно препоръките на доклада“ и те ще бъдат включени в „визия“ за земеделието и храните, която ще бъде представена през първите 100 дни на новата Европейска комисия, която трябва да започне работа по-късно тази година.

Препоръките в доклада не са обвързващи. Урсула фон дер Лайен обаче подчерта идеята за създаване на консултативен съвет, който да насочва земеделската политика, като особено перспективна.

Сред другите предложения в доклада са схеми за насърчаване на потребителите да намалят консумацията на месо чрез данъчни стимули и етикетиране, както и за подпомагане на фермерите да се откажат от животновъдството, включително спорното предложение за въвеждане на доброволни схеми за изкупуване на ферми в райони с високи нива на интензивно животновъдство.

Най-значимата препоръка е основна реформа на схемата за субсидии на ОСП на ЕС, която беше стартирана през 1962 г. и поглъща една трета от многогодишния бюджет на блока.

Вместо да се предоставя пряка подкрепа на фермерите според количеството земя, която притежават, и да се свързва това с задължителни екологични стандарти, докладът препоръчва субсидиите да отиват при „активните фермери, които имат най-голяма нужда“, въз основа на тяхната „икономическа жизнеспособност“.

Диалозите бяха обявени от фон дер Лайен като част от кампанията на нейната центристко-дясна Европейска народна партия преди изборите за Европейски парламент през юни, тъй като изглежда, че селските избиратели се насочват към по-крайни политически групи.

Докладът беше ръководен от германския академик проф. Петер Строшнайдер, който председателстваше подобна консултация в Германия през 2021 г.

Строшнайдер заяви за препоръката на ОСП, че „обществените пари не трябва да се харчат за тези, които не се нуждаят от тях“ и защити предложението на документа за намаляване на консумацията на месо, като го сравни с ограниченията на скоростта, които също ограничават индивидуалните свободи.

Кристел Делберге, генерален директор на търговската организация EuroCommerce, която участва в изготвянето на доклада, заяви: „Истинската основна характеристика е ангажиментът към промяна и към [климатичния] преход. Има съвместно съгласие от всички — фермери, търговци, потребители — че нещата трябва да се променят. Това само по себе си е промяна на парадигмата.“

Групите за защита на околната среда и земеделието също изразиха подкрепата си за доклада.

Марко Контиеро, директор на политиката за земеделие в ЕС в Greenpeace, заяви, че процесът е включвал „сериозен, стабилен“ дебат, основан на научни доказателства. „Това е ясно по-добре от набор от популистки изявления, които не са основани на реалността.“

Настоящите екологични стандарти в рамките на ОСП бяха временно отменени от комисията след протестите на фермерите през пролетта на тази година, които включваха изгаряне на гуми, събаряне на статуи пред Европейския парламент и разпръскване на тор по улиците на столиците на ЕС.

Зелени кампании, включително ClientEarth и Birdlife, подадоха жалба до Европейския омбудсман през юли, твърдейки, че премахването на екологичните стандарти е било извършено чрез „затворен процес“ и е „безпрецедентно и недемократично“.

Докладът предлага фермерите да получават стимули в рамките на ОСП за екологизиране на своите практики, както и от „Фонд за справедлив преход“, който е извън бюджета на ОСП и е посветен на дългосрочни промени като преобразуване на фермите към „регенеративни“ или органични методи. Трябва да има и пакет заеми до 3 милиарда евро от Европейската инвестиционна банка, който да приоритизира младите фермери.

Производството и разпределението на храни са отговорни за между 21 и 37 процента от емисиите на парникови газове в зависимост от измерваните критерии, според Междуправителствения панел по климатични промени. Повече от половината от тези емисии идват от животновъдството.

Въпреки това, земеделието остава един от последните сектори в ЕС без обща цел за намаляване на емисиите на парникови газове, тъй като блокът се опитва да реформира икономиката си в усилие да достигне нулеви емисии до 2050 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини