Водата да стане обект на националната сигурност, предлагат депутати

„Напоителни системи“ ЕАД регулярно изпълнява утвърдените заявки по доставянето на вода, тече рехабилитацията на канали, които 60 г. не са пипани, каза агроминистър Тахов пред депутатите

Дружеството „Напоителни системи“  регулярно изпълнява утвърдените заявки по доставянето на вода

за напояване по допустими от МОСВ количества.

Фермерите бяха известени за тях, защото още преди началото на поливния сезон се проведоха срещи със земеделските производители и те бяха информирани както за ситуацията, така и че водният ресурс ще бъде ограничен.

Дружеството „Напоителни системи“ извършва доставките на вода по  утвърдените предварителни графици на Министерството на околната среда и водите, наблегна агроминистър Тахов пред депутатите на изслушване за състоянието на водите.

Той обясни, че в помощ на безвалежните периоди и години  в края на миналата година е рестартирана реализацията на европейска мярка и сега през изпълнението й

вече се забелязва увеличение на площите за напояване

Министърът още обясни на депутатите в Народното събрание, че  към момента съгласно Стратегическия план е заложено европейско финансиране и по

рехабилитацията на  канали, по които от 60 години не е работено въобще

 По време на излушването в пленарна зала на въпроси отговаряха и служебните министри на околната среда и водите Петър Димитров, на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, както и служебния заместник-министър на енергетика Георги Самандов по темата за водната криза в страната.

Стана ясно, че по данни на НИХМ през последните месеци са регистрирани по-високи температури и по-малко валежи. За целта ежедневно се следят нивата на язовирите, предназначени за напояване.

Кои язовири са с ниски водни обеми

Язовирите Домлян, Тополница и Пясъчник са с ниски водни обеми. Към края на месец август това важи и за язовир Жребчево, обясни обясни министър Тахов.

Екоминистър Петър Димитров показва с  графика, че липсва пролетното пълноводие. И каза още, че обемът на речния оток общо за страната за юни 2024 г. е със 72% по-нисък спрямо година по-рано.

В Дунавския регион общият речен оток е с 82% по-нисък от измерения през същия месец на миналата година.

За юли 2024 г. общият оток за страната е с 50% по-нисък от юли 2023. Най-сериозно намаление има в Западнобеломорския регион с 63%. Естествено и данните за август са почти същите.

Водата да стане обект на националната сигурност, предлагат депутати и да има единен орган по управлението и стопанисването на водите. Например агенция към Министерски съвет, предложи депутат от БСП.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини