ЕС трябва да удвои размера на бюджета си и да намали субсидиите за земеделие, препоръчва водещ мозъчен тръст на Брюксел

Bruegel, основен играч сред брюкселските мозъчни тръстове, има някои идеи за следващата Европейска комисия, пише Reuters. ЕС трябва да удвои размера на бюджета си и да намали субсидиите за земеделие, казват експерти

ЕС трябва да реформира своите селскостопански субсидии на стойност 387 милиарда евро, за да базира помощите на доходите на фермите, а не на размера им, според доклад на Европейската комисия. Това е една от многото мерки, насочени към отговор на насилствените протести на фермерите по-рано тази година.

Ройтерс, цитиран от Financial Times публикува и политически препоръки за новата комисия от мозъчния тръст Bruegel. ЕС трябва да удвои бюджета си, но да намали размера на преките субсидии, които раздава на европейските фермери, призова един от водещите мозъчни тръстове на блока Европейската комисия, за да постигне своите стратегически цели.

Воден от връщащия се президент Урсула фон дер Лайен, следващият петгодишен мандат на комисията трябва да започне през ноември. Приоритетите й са грубо очертани, но държавите членки, законодателите, лобистите и анализаторите работят, за да включат своите идеи в политическата програма.

Bruegel, един от най-влиятелните мозъчни тръстове в Брюксел, смята, че е време за трудни решения в традиционните си политически предложения за новата комисия, публикувани вчера. ЕС трябва да се справи с трудни въпроси като бюджета си и да реформира единодушните решения, ако иска да процъфтява в период на дълбока несигурност.

„Нуждите са огромни, а обществените ресурси са оскъдни. Това означава, че политическите червени линии, които предотвратяват общи действия, общо финансиране и задълбочаване на единния пазар, трябва да бъдат предизвикани, когато ползите от това са високи“, каза Йероним Зетълмайер, директор на Bruegel.

„За да изпълни амбициозните приоритети на ЕС, бюджет, равен на 1 процент от брутния национален доход, е недостатъчен“, пише Bruegel. Въпреки че признава, че „драматичното увеличение е политически нереалистично“, предложението му е да го удвои, за да покрие по-високите инвестиционни нужди и да включи „резерв за гъвкавост“.

В същото време трябва да има „фундаментална реформа“ на Общата селскостопанска политика (ОСП) — която предоставя приблизително една трета от бюджета на ЕС на фермерите и която ще принуди националните правителства да поемат половината от разходите за съществуващите директни плащания към фермерите, пише Bruegel.

Тези големи реформи трябва да бъдат съпроводени с революция в процеса на вземане на решения, добавя Bruegel: „Трябва да използвате правната свобода по договорите, за да преместите приемането на бюджета от единодушие към гласуване с мнозинство, за да избегнете риска от парализа на вземането на решения“, се казва в доклада, отбелязвайки вратичка в правилата за тази конкретна цел.

Мозъчният тръст също така призовава Обединеното кралство да бъде включено в „единен пазар за производство на отбранителна техника“, за да се максимизира способността на ЕС да се въоръжи отново.

И докато европейските местни производители трябва да бъдат подпомогнати да се разширят, покупките на американски оръжия все пак ще „служат на важни стратегически цели в трансатлантическите отношения“, отбелязва Bruegel.

„Подобряването на икономическата сигурност на ЕС и ускоряването на зеления преход изискват по-голямо използване на индустриалната политика и търговската политика, отколкото в миналото“, каза Зетълмайер. „Но грубият подход, който прегръща протекционизма ще навреди на растежа на ЕС.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини