Цените на торовете са засегнати от ниските цени на зърното – фермерите не купуват

Цените на торовете почти не се променят. Увеличенията на цените от страна на търговците често се отменят. Търсенето от страна на земеделието е много слабо и вероятно ще остане такова. Това се дължи основно на цените на зърното.

Икономическите трудности, пред които са изправени земеделските стопанства след очакваната катастрофална реколта през 2024 г., водят до голямо нежелание за закупуване на минерални торове и други суровини. Цените на торовете почти не се променят. Първоначалното увеличение на цените на газа накара европейските производители на азотни торове да повишат леко цените на торовете.

Въпреки това, те бързо се сблъскаха с пазар, който не желае да поддържа тези ценови нива, особено поради спада в цените на зърното. В резултат на това търсенето на азотни торове остава слабо.

Икономическите трудности, пред които са изправени земеделските стопанства след очакваната катастрофална реколта през 2024 г., водят до голямо нежелание за закупуване на минерални торове и други суровини.

На международно ниво търсенето на азотни торове остава слабо, а последният индийски търг за урея не доведе до значителни ценови движения поради относително дългите срокове за доставка и големите обеми на предлагане. Китайците се въздържат от участие на международния пазар на урея и се концентрират върху вътрешните доставки.

Въпреки това, високите цени на фосфатните торове продължават да се потвърждават както в Европа, така и на международно ниво. Докладите от търговците за възможно затягане на китайските експортни ограничения допълнително засилват текущото увеличение на цените. Пазарът на калий остава много тих, както на европейския пазар, така и на международно ниво.

Търговията с торове в Германия остава много слаба. Капацитетите за съхранение са заети със зърно, което също ограничава ликвидните активи на земеделския сектор. Търговците единодушно съобщават за малко запитвания и липса на предварителни покупки.

Друга причина е, че есенното торене основно се извършва с органични торове.

На германския пазар цените на уреята и калциевия амониев нитрат (CAN) се промениха незначително през септември. Цените на UAN също останаха стабилни през септември. Цените на калия също са стабилни напоследък.

Тази седмица спот цените на уреята в германските пристанища са 450 евро за тон, толкова, колкото в началото на месеца, но около 5 евро по-ниски от края на август.

Ценовите изисквания на търговците и вносителите за калциев амониев нитрат (CAN) са се повишили леко поради високите цени на газа – около 326 евро за тон а едро. Това е с 3 евро повече от началото на месеца и края на август.

Текущите цени за течния тор амониев нитрат-урея разтвор (UAN) са около 300 евро за тон, което е същото като в началото на месеца, но с 4 евро по-високо от края на август.

Търговците в момента таксуват малко повече от 300 евро за тон за Kornkali. Това са същите цени като в края на месеца.

През изминалата седмица пазарът на азотни торове, включително урея и амоняк, остана сравнително стабилен. Въпреки това, търсенето остава слабо, особено поради високите цени на газа, които продължават да оказват натиск върху производствените разходи.

Цените на фосфатните торове, като диамониев фосфат (DAP), продължават да се покачват. Тази седмица цените достигнаха почти 670 евро за тон на вносните пристанища в Германия, което е с 3 евро повече от края на месеца и почти 20 евро повече от преди четири седмици. Ограниченото предлагане и възможното затягане на китайските експортни ограничения допринасят за този ръст.

Пазарът на калиеви торове остава тих. Цените на поташа в Европа и международно ниво са стабилни, като търсенето е слабо. Въпреки това, цените на Kornkali се задържат около 300 евро за тон, което е същото като в края на месеца.

Търсенето на торове в България и Европа остава слабо поради икономическите трудности и очакваната слаба реколта през 2024 г. Това води до голямо нежелание за закупуване на минерални торове и други суровини. Въпреки някои увеличения на цените, пазарът остава нестабилен и подложен на натиск от глобалните икономически условия и регионалните политически събития.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини