На какво разчитаме от резерва на ЕС заради сушата

За 10 г. са отпуснати над 2.5 млрд. евро от фондовете на ЕС към селскостопанския сектор

 След като стана ясно, че България ще поиска активиране на средствата от земеделския резерв на Европейския съюз заради щетите от сушата, поискахме да разберем какви са българските мотиви и дали ще се окажат достатъчно основание за отпускане на средства.

Страната ни е заявила, че е пострадала сериозно през месеците юли и август и от неконтролируеми пожари, влошени от климатичните условия, като високи температури и дълъг период на засушаване.

В резултат хиляди декари  земя са унищожени от пожарите през лятото и земеделски производители са поискали финансова помощ от държавата.

Посочва се, че климатичните промени и високите температури също са се отразили пагубно на земеделците не само в България, но в цяла Европа.

На какво ще може да се разчита, има ли примери?

 През юли 2024 г. Европейската комисия вече пренасочи едни 77 млн. евро за извънредна подкрепа на фермерите. Те бяха насочени към земеделските производители в Австрия, Чехия, Полша и Португалия.

През пролетта на тази година Чехия, части от Австрия и Полша бяха подпомогнати, защото са били засегнати от безпрецедентни студове, които след необичайно меките температури през март са оказали  силно влияние върху овощните градини и лозята. Допълнителни щети в Полша, за които е искана помощ, са били причинени от градушки.

Фермерите в Португалия пък, които произвеждат вино, са декларирали, че са пострадали от дисбаланс на пазара, който може да се превърне в продължителна и по-широка криза. В страната има огромно количество запаси от червено вино заради спад в продажбите и високо производство през предходната година.

За да се помогне на лозаро-винарския сектор на ЕС, Комисията наскоро създаде група на високо равнище по лозаро-винарската политика. Тя ще предостави доклад и препоръки за бъдещото развитие на политиката до началото на 2025 г. и евентуално подпомагане.

Като цяло за последните 10 години от 2014 г. до края на 2023 г.  Европейската комисия е предприела 63 извънредни мерки

в подкрепа на земеделските стопани и производителите.

Мотивите на браншовете са били загуба на продукция, спад на цените, по-високи производствени разходи или прекъсване на веригата на доставки. Пренасочени са над 2.5 млрд. евро от фондовете на ЕС към селскостопанския сектор на общността.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини