Къде за какво да внимават фермерите при спазването на ЗИУ

Експертите съветват на какво да се наблегне, защото ще подлежи на строг контрол при спазване на законоустановените изисквания за 2023-2027

На образователните семинари земеделците могат да зададат по-конкретните си въпроси

Системата на новите предварителни условия за изпълнение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г. както е известно надгражда предишната система за кръстосано съответствие до 2022 г.   и се състои от следните три елемента:

  • стандартите за добро земеделско и екологично състояние (стандарти за ДЗЕС),
  • законоустановените изисквания за управление (ЗИУ) и
  • правилата за социалната условност.

Кумулативното спазване на предварителните условия в областта на околната среда, изменението на климата, общественото здраве, здравето на растенията и хуманното отношение към животните ще е задължително за земеделските стопани в цялата страна. Подпомагане по ОСП в пълен размер ще се получава само при кумулативно спазване на стандартите за ДЗЕС и на ЗИУ от бенефициентите.

Законоустановените изисквания за управление (ЗИУ) като елемент от предварителните условия за изпълнение съставляват огромна съвкупност от установени правила от правото на ЕС и вътрешните ни нормативи.

Чрез правилника за прилагането им ще се следи дали се спазват и в областта на екологичното, ветеринарното, фитосанитарното законодателство, законодателството за храните и законодателството за фуражите. За периода 2023 – 2027 г. ще се прилагат изискванията за климат и околната среда, води, почви и биологично разнообразие на екосистемите; обществено здраве и здраве на растенията и хуманно отношение към животните.

ЗИУ се прилагат на равнището на отделните стопанства при гарантиране на равно третиране на земеделските стопани.

За периода 2023 – 2027 г. земеделските стопани в Република България следва да  прилагат 11  единадесет ЗИУ

съгласно правото на ЕС и  националната нормативна уредба.

ЗИУ 1 – Опазване на вътрешнотериториалните повърхностни води, преходните води, крайбрежните води и подземните води от замърсяване с фосфати;

ЗИУ 2 – Ограничаване на замърсяването на водите в нитратно уязвимите зони;

ЗИУ 3  – Опазване на дивите птици;

ЗИУ 4 – Опазване на местообитанията;

ЗИУ 5 – Законодателство за храните и фуражите;

ЗИУ 6 – Ограничения при употребата на определени субстанции с хормонално или тиреостатично действие и на бетаагонисти в животновъдството;

ЗИУ 7 – Продукти за растителна защита;

ЗИУ 8 – Устойчива употреба на пестициди;

ЗИУ 9 – Минимални изисквания за защита и хуманно отношение при отглеждане на телета;

ЗИУ 10 – Минимални изисквания за защита и хуманно отношение при отглеждане на свине;

ЗИУ 11 – Минимални изисквания за защита и хуманно отношение при отглеждане на селскостопански животни.

На какво експертите обърнаха внимание на фермерите

по време на сега протичащите образователни курсове в различните райони на страната.

При ЗИУ-1 – Опазване на вътрешнотериториалните повърхностни води, преходните води, крайбрежните води и подземните води от замърсяване с фосфати ще се води двоен контрол – от БАБХ и от Техническия инспекторат.

Досега анализът по прилагането е показал, че по това изискване е имало чувствително несъответствие по отношение на документите за водоползване.

Тук ще се следи за опазване на водите от фосфати, както при използването на води за напояване, така и промишлените утайки. Контролът ще е в три направления.

Експертите напомнят, че когато има дейност напояване е задължително земеделският прозводител да притежава разрешение за водовземане – то може да е от Басейнова дирекция, община, „Напоителни системи“ или частен притежател.

Когато се използват утайки като продукти за торене, също ще се изискват разрешителни. Режимът е доста затегнат и от фермерите ще се иска немалък набор от документи. На трето място ще се следи да няма замърсяване при отвеждането на водите, което проследяване ще става по два начина – пряко или непряко отвеждане. Прякото е чрез съоръжения, а непрякото е от дифузен характер. Необходими за две разрешителни – за напояването, и за утайките.

При ЗИУ-2 – Ограничаване на замърсяването на водите в нитратно уязвимите зони, което е идентично със ЗИУ 1 – Тук също ще има строг контрол и следене в три направления – за употребата на азотни торове, за  наклоните и още за периодите на торене и  начините на внасяне на торовите норми.

Стопаните да знаят, че при съхранението на оборския тор ще проверява дали се ползват  съоръжения с достатъчен капацитет, като не се допуска торът да е директно върху почвената покривка. Другите торове също трябва да бъдат в специални сгради и съоръжения.

Контролът ще е визуален и документален, непременно трябва да има дневници за съхранение на торовете.

При пръскане с авиация ще се проследява главният журнал. При дроновете процедурата за контрол още не е съвсем прецизирана, но е задължително да се работи в тихо време, а експертите казват, че ще могат да взимат информация и от самите  дронове, както и от други записи, които в стопанството се водят по различни поводи. Тук най-важен е дневникът за торенето, предупреждават специалистите.

При ЗИУ 3 и 4, които се явяват също идентични – за  опазване на дивите птици и на местообитанията, ще трябва да се спазват всички забрани като в Натура-2000 и забраните за косене, които ще се следят от системата за мониторинг на площ. Забранена е употребата на минерални торове – за различните зони има различни забрани, които трябва да се познават и да се спазват.

При ЗИУ-5 – Законодателство за храните и фуражите –  през годината анализът е показал, че е имало доста голям процент на неспазване.

Тук може да се каже, че изискванията са необятни, както има и доста забрани, затова всеки фермер трябва да ги изучи в своя сектор. Сред многото детайли, които имат да научават производителите, ще са много важни   регистрациите по законите за храните и фуражите, в зависимост в коя сфера е обектът. Има специални мерки, които трябва да се спазват за складиране при млякото, помещенията, хигиената, максималните граници на остатъчните количества.

Тук другата важна тема за контрол ще е програмата за контрол и самоконтрол – на него подлежи  цялата документация, която се води в стопанството – от склада до готовата продукция.

Трябва да се водят дневници, които засягат  растителната защита, хигиена, реализацията, контролът при съхранението на фуражите.

При проверките ще се изискват документални и визуални доказателства.

Много важна е декларацията за произход, когато се извършва продажба, където се отбелязва дали дадена партида е за храна или за фураж.

При ЗИУ-6 –  Ограничения при употребата на определени субстанции с хормонално или тиреостатично действие и на бетаагонисти в животновъдството – тук спадат много специфични изисквания, за които имат думата ветеринарните лекари. Най-важни са забраните за някои вещества и разрешенията, които се изискват за други.

При ЗИУ-7 – Продукти за растителна защита – за използването на ПРЗ има цял комплект от съответни документи, които трябва да се набавят. Много е важно дневниците да се водят по подходящ начин, съветват експертите.

Миналата година по тези изисквания е имало доста висок процент на неизпълнение. Съветът на специалистите е в националния регистър да се прави справка за съответните препарати, за дозите на ПРЗ, които трябва да отговарят на това, което пише на етикетите. Ще се проверява и спазването на   карантинните срокове на препаратите.

Администрацията обръща специално внимание на защитата на пчелите и уведомяванията за пръскане, защото миналата година е имало много възражения от пчелари, а в същото време е имало случаи на ползване на ПРЗ без уведомяване за това.

При ЗИУ-8 –  устойчива употреба на пестициди – тук  се набляга и на това, че е важно да има регистрация  на пръскачките в КТИ и да се следят двете категории ПРЗ – за професионална и непрофесионална употреба. Лицата, които работят с тях трябва да имат валиден сертификат, да се работи под контрола на агроном при различните третирания. Анализът показва, че мината година е имало 2-3% неспазвания по тези точки.

Освен това фермерите ще бъдат проверявани дали  спазват местата, на които трябва да се приготвят работните разтвори – те да са на съответните отстояния, а складовете им да отговарят на условията, да се спазва стриктно и отделянето на специални места на опаковките от препаратите.

При ЗИУ 7 и 8 още е много важно да се научат  изискванията и реквизитите за водене на дневниците.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини