МЗХ изготвя План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии

Министерство на земеделието и храните и държавните горски предприятия ще изготвят План за възстановяване на опожарените през 2024 г. горски територии до края на месец октомври. Това стана ясно по време на среща на д-р инж. Мирослав Маринов, заместник-министър на земеделието и храните с директорите на шестте държавни предприятия и Регионалните дирекции по горите в страната, която се проведе в Министерството. Инж. Маринов заяви, че залесяването е приоритет на Министерството и държавните предприятия. От своя страна директорите на предприятията информираха, че в момента продължава обследването на всички 170 хил. дка опожарени горски територии, което ще позволи изготвянето на анализ на засегнатите площи и предприемане на конкретни стъпки за тяхното възстановяване.  Териториите ще бъдат наблюдавани постоянно от горски експерти, с цел недопускане развитие на насекомни вредители и фитопатогени.

Заместник-министър Мирослав Маринов каза, че от  началото на годината са възникнали над 500 горски пожари, като на 10 % от засегната площ дървесната растителност е напълно унищожена от върхови пожари, а останалите близо 90 % са низови.

В план-програмата за възстановяване ще бъдат разписани всички дейности като предвиждане на подходяща почвоподготовка, избор на дървесни видове и готовност на предприятията за осигуряване на необходимия посадъчен материал за залесяване-семена и фиданки, схеми за залесяване и отглеждане. Държавните предприятия ще възстановяват приоритетно опожарените площи в близост до населени места и ерозирани терени.

По време на срещата бе обсъдено и снабдяването на населението с дърва за огрев преди началото на отоплителния сезон. Данните на държавните предприятия сочат, че продажните цени на дървата за огрев са по-ниски спрямо миналогодишните – с до 17 на сто. „Работим, за да гарантираме непрекъснатото осигуряване на дърва за огрев за местното население. Нужните количества дървесина са осигурени и към момента кампанията по снабдяване на населението с дърва за огрев протича нормално“, съобщи заместник-министър Маринов.

В рамките на срещата бе решено Изпълнителната агенция по горите чрез регионалните си структури в страната да извършват проверки на постоянните водни течения, преминаващи през горските територии за наличие на струпване на дървесина.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини