Българските фермери ще получат 10.9 млн. евро помощ от ЕС до 30 април, държавата може да ги увеличи с 200%

Европейската комисия съобщи, че е предложила да се отпуснат 119.7 милиона евро за пряко подпомагане на земеделците в България, Германия, Естония, Италия и Румъния, засегнати от неблагоприятни природни явления през пролетта и началото на лятото на тази година.
Предвижда се нашата страна да получи 10.9 милиона евро от общата сума. България беше засегната от суша това лято, която навреди на пролетните насаждения, особено на царевицата и слънчогледа, се казва в съобщението на ЕК.
За останалите държави помощта се разпределя по следния начин: за Германия – 46.5 млн. евро, за Естония – 3.3 млн. евро, за Италия – 37.4 млн. евро и за Румъния – 21.6 млн. евро.
Сумите може да бъдат допълнени с до 200 процента от националните бюджети, се казва в съобщението.
Предвижда се помощта да бъде отпусната до 30 април догодина.
До края на тази година държавите трябва да съобщят на Еврокомисията условията за отпускане на помощта. Предложението на ЕК трябва да получи одобрението на всички държави от ЕС в началото на октомври.
Бюджетът на ЕС за земеделие до 2027 г. включва 450 милиона евро годишно за справяне със смущения на пазара или извънредни събития, засягащи производството.
България беше засегната от суша това лято, която навреди на пролетните насаждения, особено на царевицата и слънчогледа.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини