Стратегия за плодородни почви без патогени

Почвата е изчерпаем, но възобновим природен ресурс. Ако сме взели нещо назаем в името на нашата реколта, добре е и ние да оставим нещо под друга форма и така да възобновим баланса в агробиоценозата. В противен случай ще се превърнем в грабители и това няма да остане ненаказано, а ще се върне разплатено с ниски добиви, некачествена продукция и все по-неплодородна почва. Неразумната експлоатация на плодородните земи, без спазване на природните закони, водят до бързо изчерпване на най-важната им качествена характеристика – плодородието. Възстановяването на деградиралите почви е бавен и много продължителен процес, който не може да се реализира през много поколения. За да могат да се използват благата на този ресурс, който осигурява прехраната на човечеството, той трябва да използва разумно, като се спазват природните закони.  Ето защо есенните грижи са много важна част от целият цикъл на производство. Те са и начало и край!

Фирма Амитица предлага няколко дейности и продукти, които биха били прекрасен завършек на този сложен агропроцес и  едновременно с това ще помогнат на земеделците в нелесната мисия за отглеждане на добра продукция и едновременно запазване на природните ресурси.

Есенната стратегия за богата почва включва няколко стъпки:

  1. Разграждане на растителните остатъци с микробиален деструктор и връщането им под формата на органика. Така не само обогатяваме почвата, но и я изчистваме от множество патогени, които се съхраняват именно в тях.
  2. Подхранване на почвата с с подходящите органични торове и ензимни стимуланти, които не само я запасяват с хранителни елементи, увеличават плодородието й, но и подпомагат работата на микроорганизмите.
  3. Изчистване на вредителите чрез третиране с подходящ широкоспектърен инсeктицид, който все пак запазва полезните видове, микроорганизмите и  здравето на хората!

 

Как изглежда това в продукти и съответните дози.

  1. Биосплито(100г/дка, 10гр/100 кв.м) или Екостърн 200 мл/дка (20-30 мл/100 кв.м)
  2. Фолиамин (ензимен стимулант) 200 мл/дка (20-30 мл/100 кв.м)
  3. Макс Органик (органичен тор) 600 мл/дка (60 мл/100кв.м)
  4. Натуралис (ентомопатогенен инсектицид) 100 мл (10-20 мл/кв.м)
  5. Липосам ( адювант) 50 мл/дка

 В зависимост от бюджета и състоянието на почвата, може да комбинирате препаратите по различни начини. Ако почвата е относително чиста от неприятели, може да изключите инсектицида и да го включите в пролетното обработване на семената. Смесете всички продукти, или избраните от вас и третирайте, като най- добре, но не задължително е препаратите да бъдат инкорпорирани в горния слой на почвата!

Най-подходящият момент за обогатяване на почвата е есента, но ако нямате тази възможност, може да се отложи и за пролетта. Ако след есенното третиране ви останат от препаратите, може да повторите обработката и напролет.

Експертите на Амитица са насреща , за да изготвят възможно най- подходящия вариант за вашето стопанство. Необходимо е само да попълните формата и те ще направят всичко останало.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини