Щастието да спасиш 80 декара черешова градина от Черна златка

Мариян Пеев, председател на ЗКПУ „Мъглен“ вече е убеден, че бъдещето е на биологичните препарати и стратегията на фирма Амитица. Той ги описва с една дума – революция.


И няма как да е иначе. След като две години се бори да спаси черешовата си градина, пробва какво ли не на кого ли не, харчейки един камион пари, той вече се е примирил със загубата. Когато се обръща към представителите на фирма Амитица, дори не вярва че ще се получи.

Но се получава. Само седмица след като прилага препаратите на фирмата, по схема изготвена от агрономите на Амитица, на седмия ден сутринта той намира градината покрита с умрелите насекоми, които унищожават градината му. И това се случва с биологични препарати, съдържащи само нематоди и микроорганизми, щадящи флората и полезната фауна.

ЗКПУ „Мъглен“ отглежда полски култури и трайни насаждения. Кооперацията е позната на всеки в България, който се занимава със земеделие. Тук идват от цялата страна, за да се учат как се прави съвременно земеделско производство по еталон. Овощната градина е за пример е за пример на цялата страна – 250 дка череши и 94 дка кайсии.  65 дка от кайсиите са на трета година, а 32 дка са седма година. Около 80 дка от черешите са за пряка консумация, останалите 170 дка са за преработка. Работят с италианската компания Куминиано. На останалите площи отглеждат традиционните култури – пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед. И въпреки всички грижи, черната златка не ги пощадява.

 

„80 декара черешова градина изсъхна за една година заради нападения от черна златка и други вредители с твърди черупки, разказва Мариян Пеев. Голям проблем беше, нищо не ги мореше. Сега една седмица поливам с препаратите, които ми предписаха от Амитица и златката е умряла! Както и останалите твърдокрили насекоми. Няма да спра да повтарям –  това е революция! Не мислех, че ще го кажа някога – но биологичните препарати са  революция в земеделието! Видях го с очите, пробвах го, убедих се. Няма друг продукт, който ми помогна. Да, става въпрос за цялостна стратегия, която изготвят от Амитица, не става само с един продукт.

Тази стратегия си струваше всеки лев, който вложих в нея. 80 декара 12-годишна черешова градина, която гледахме с такъв мерак и любов, си заминаваше без нея. Нито химия помогна, нито нищо. Градина за чудо и приказ, варосана, обгрижена, спазени всички агротехнологични мерки. Но Черната златка я съсипа, едно дърво не остана. За две години изсъхна.

Важно е да се спазва програмата, която препоръчват от Амитица. Тя съдържа комбинация от нематоди и гъби. На седмия ден проблемът се реши. Само с биологични препарати. Там където и най-тежката химия не помогна. Виждал съм колеги да пробват от най-тежката артилерия, дори и не съвсем разрешени препарати. Не помагат срещу тези зверове. Нематодите, които се съдържат в препаратите на Амитица влизат в златките докато се хранят и ги убиват много бързо. Революция! Изключително съм доволен и благодарен на фирма Амитица. Много фирми предлагат нематоди. Но само от Амитица изготвиха цялостна стратегия, според циклите на развитие на неприятеля, и следяха процеса непрестанно.

Напролет ще направим още едно третиране по програмата срещу останалите неприятели. И всичко това без да вредим на пчелите и полезните насекоми. Това е бъдещето на земеделието! Убеден съм“.

Loading

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини